Keerpunt toerisme Spanje bereikt dankzij Spanjaarden zelf?

door admin
Keerpunt toerisme Spanje bereikt dankzij Spanjaarden zelf?

De vraag naar zon- en strandbestemmingen, die het meest te lijden hebben gehad onder het wegblijven van buitenlandse toeristen, is dankzij de binnenlandse vraag weer bijna op het niveau van voor de pandemie. Dit schrijft de Spaanse krant El Mundo na de gepubliceerde cijfers van Hosbec en Exceltur.

Bezettingsgraad populaire Spaanse zonbestemmingen erg optimistisch

Deze voorzichtige conclusie trekt hotelsector Hosbec over juli en de eerste twee weken van augustus. Vooral op de Balearen en langs de Levante-kust is dit het geval. De omzet is hier de afgelopen zomer met zo’n 70 procent gedaald doordat veel buitenlandse toeristen wegbleven. Doordat veel Spanjaarden – en meer dan normaal – wel besloten hier hun vakantie door te brengen, lijken de cijfers van augustus volgens Hosbec op die van de zomer van 2019.

De Costa Blanca registreerde in de eerste week van augustus bijvoorbeeld een bezettingsgraad van ruim 80 procent. Ook in Valencia en Castellón was dit het geval. Benidorm naderde vorige week bijna de 80 procent.

Buitenlands toerisme herstelt zich langzaam in Spanje

80 procent van de vraag is afkomstig van toeristen uit Spanje zelf. Toch herstelt het buitenlands toerisme zich langzaam en komt de resterende 20 procent van de toeristen uit het buitenland. Sinds juli kwam 5 procent van de toeristen in Benidorm uit het Verenigd Koninkrijk. In Valencia ligt dat percentage zelfs op 37 procent.

Veel last-minutes naar Spanje sinds juli

Dit laatste is goed nieuws, vooral met het oog op de beperkingen die Britse toeristen opgelegd kregen als het gaat om buitenlandse vakanties. Wat volgens Hosbec opvalt, zijn de vele last-minutes die worden geboekt sinds juli. De Balearen bevinden zich bijna op het niveau van voor de pandemie. Hoewel het verlies van de afgelopen maanden nog verre van goedgemaakt is, zijn de vooruitzichten zeer positief, zo meldt adviesbureau Forwardkeys.

Niet alleen is er interesse in de toeristische kustgebieden van Spanje, ook is er binnen Spanje veel vraag naar Asturië, Galicië en Cádiz. Ook voor deze gebieden zijn de verwachtingen zeer positief. Volgens Exceltur ligt de vraag op dit moment slecht 9,4 procent onder het pre-coronajaar 2019.

Toerisme Spanje hoopvol over zomer 2021

Het Spaanse statistiekbureau INE concludeerde eerder deze maand nog dat Spanje het slechtste halfjaar ooit meemaakte op het gebied van toerisme. Toch is het INE, en nu ook Exceltur, sinds juli positief gestemd over de prognoses deze zomer.

Volgens Exceltur genereert het toerisme in Spanje deze zomer bijna 38 miljard euro. Hoewel dit een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van de 24 miljard in 2020, is het nog ver verwijderd van de ruim 58 miljard tijdens de laatste normale zomer van 2019.

Dit vind je misschien ook leuk