Twee Zuid-Spaanse dorpen in lockdown vanwege dreigende vuurwolk

door admin
Twee Zuid-Spaanse dorpen in lockdown vanwege dreigende vuurwolk

Tot nu toe waaide er voortdurend een harde westenwind die lokaal steeds van richting verandert en zo als het ware een spelletje lijkt te spelen met de grond- en luchttroepen die met man en macht proberen het vuur onder controle te krijgen. Een paar uur geleden werd door de autoriteiten het niveau 2 geactiveerd, waarmee hulp ingeroepen kan worden van de landelijke militaire noodeenheid UME en van andere autonome regio’s. 

Lockdown vanwege vuurwolk

Even daarna riep de bosbrandenbestrijdingsdienst Infoca alle inwoners van de twee dorpen Jubrique en Genalguacil op hun huizen tot nader order niet meer te verlaten. Het bevel werd om 16.30 uur openbaar gemaakt op het Twitter-account van alarmdienst 112. Het gaat om een tijdelijke lockdown die wordt ingesteld omdat er een ‘pyrocumulus’, ook wel vuurwolk genoemd, aan het ontstaan is. De combinatie van de vlammen, de wind en de daaruit onstane hitte veroorzaakt een soort wolk die vol zit met gloeiend materiaal, ook wel sintels genoemd. Dit zijn hete klompen langzaam brandende vaste brandstof, meestal gloeiend, samengesteld uit sterk verwarmd hout, steenkool of ander op koolstof gebaseerd materiaal. Inwoners van de dorpen dienen hun ramen en deuren gesloten te houden om te voorkomen dat de rook binnenkomt. 

Regen van vuur

Deze vuurwolk hangt boven de genoemde dorpen, die op zo’n 30 kilometer landinwaarts van de Costa del Sol liggen. Zou de wolk barsten dan daalt er een regen van vuur neer op de dorpen met respectievelijk 739 en 522 inwoners. Met het instellen van een lockdown hopen de autoriteiten de inwoners de komende uren te kunnen beschermen. 

Infoca trekt grondpersoneel terug

Daarbij heeft Infoca het grootste deel van zijn grondpersoneel teruggetrokken. Eerder meldde Infoca nog dat het werk van deze vrijdag erop is gericht de brand te beperken en te voorkomen dat deze verder oprukt. Zo moet voorkomen worden dat de brand meer potentieel krijgt en nog meer bosgebied in de as legt. Tot nu toe zouden de vlammen al ruim 3.600 hectare hebben verwoest.

Dit vind je misschien ook leuk