Spaanse regering zet vaart achter invoering tolheffing op wegen

door admin
Spaanse regering zet vaart achter invoering tolheffing op wegen

De Europese Commissie is van de plannen op de hoogte gebracht, de Spaanse regering twijfelt alleen nog over de te kiezen methode. Aanvankelijk was het idee om het ‘vignet’ in te voeren. Deze methode, die zeer gangbaar is binnen de Europese Unie, stelt de automobilist met een vignet in staat vrij rond te rijden op de tolwegen. De prijs van het vignet hangt af van de soort auto en de geldigheidsduur. 

Europa wil eerlijker systeem

Het Europees Parlement heeft afgelopen zomer echter besloten aan te dringen op een eerlijker systeem ter vervanging van het vignet. Een van de opties die wordt overwogen is betaling per kilometer, hoewel dit in principe een hogere kostprijs voor de gebruikers zou kunnen betekenen. 

Volgens het ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedelijke agenda, onder leiding van minister Raquel Sánchez staat de Spaanse regering positief tegenover dit laatste systeem, hoewel er nog niets is vastgelegd. Uit een publicatie van de Spaanse krant ABC blijkt dat de regering de symbolische betaling van ongeveer één cent per afgelegde kilometer onderzoekt.

Heffingen onvermijdelijk

De secretaris-generaal van Infrastructuur, Sergio Vázquez, heeft dinsdag bevestigd dat heffingen bij gebruik van het wegennet onvermijdelijk zijn, hoewel hij het woord ‘tol’ vermeed. Op een door de Spaanse nieuwssite Cadena SER georganiseerd evenement verzekerde Vázquez dat het systeem dat in 2024 zal worden ingevoerd, veel minder zal kosten dan de huidige tolheffingen.

Hij rechtvaardigt de invoering van een nieuw systeem om het Spaanse wegennet met grote capaciteit (autosnelwegen en autowegen), dat kampt met een onderhoudstekort van miljoenen euro’s, in stand te kunnen houden. Volgens de werkgeversorganisatie van grote bouwondernemingen en concessiehouders Seopan zijn werkzaamheden ter waarde van 8 miljard euro nodig om het huidige wegennet in stand te houden.

Dit vind je misschien ook leuk