Bijna helft oppervlakte- en grondwater Spanje in slechte staat

door admin
Bijna helft oppervlakte- en grondwater Spanje in slechte staat

Als voornaamste reden wordt de vervuiling door nitraten van agrarische oorsprong genoemd. Hiermee zou Spanje de milieudoelstellingen afgesproken met de Europese Commissie en met een deadline van vóór 2021 niet halen. 

88 procent van de rivieren bereikt het minimum niet 

Evenzo bevestigt de milieuorganisatie dat slechts minder dan 10 procent van de watermassa’s het verplichte ecologische stromingsregime heeft of niet voldoet aan de minimale stromingen van de rivieren. Dit is het geval van het stroomgebied van de Miño-Sil in Galicië, waar 88 procent van de rivieren het minimum niet bereikt. SEO/Birdlife wijst op de inactiviteit, aangezien meer dan 70 procent van de maatregelen die werden voorgesteld om tot 2021 te worden uitgevoerd, werden verworpen of men weet niets van hun huidige situatie.

‘Geringe ambitie’ Spaanse regering

De organisatie betreurt de “geringe” ambitie van de Spaanse regering die, na de Nationale Waterraad, concludeert dat met het monitoringrapport over de status van hydrologische planning tot 2020 en de stemming over twee koninklijke besluiten met betrekking tot de regelgeving en de bestrijding van verontreiniging, de milieudoelstellingen “onmogelijk” om te halen zijn.
 
Een vijfde deel van het water is vervuild door nitraten

Daarnaast constateert de NGO een “onvoldoende” afbakening tussen de basisbegrippen droogte en schaarste. Dat houdt in dat in het licht van schaarstesituaties die voortkomen uit slecht beheer, buitengewone maatregelen genomen zouden moeten worden. Dat dit niet gebeurt zorgt voor een normalisatie van het uitzonderlijke karakter van de schaarste en roept om een verbetering van de gebruiksplanning.

De milieuorganisatie wijst erop dat een vijfde van de wateren in Spanje hierdoor ernstige problemen ondervinden. Spanje wordt hiervoor zelfs gestraft met hoge boetes van de Europese Commissie. De organisatie is teleurgesteld over het gebrek aan coördinatie tussen landbouw- en waterbeschermingsbeleid, aangezien er een gebrek is aan mechanismen om de naleving te controleren. 

Beheer van overstromingsrisico’s 

De organisatie waarschuwt ook dat ziekenhuizen, scholen, verpleeghuizen, zuiveringsinstallaties of luchthavens die zich in overstromingsrisicogebieden bevinden “zich moeten aanpassen aan deze realiteit en opnieuw moeten leren leven met de natuur”.

De verantwoordelijke voor het SEO/BirdLife Water-programma, Roberto González, bevestigt dat “in vijf jaar slechts 27% van het budget voor de voorgestelde maatregelen om te voldoen aan de milieudoelstellingen van de Europese regelgeving is uitgevoerd, in afwachting van de uitvoering van 73% van de resterende maatregelen in minder dan een jaar”.
 
Spanje bungelt onderaan de ecologische transitie 

Evenzo concludeert González: “Deze uiterst ernstige situatie plaatst de hydrologische planning van Spanje aan het einde van de ecologische transitie en zorgt ervoor dat de Spaanse staat ernstig afstand neemt van de naleving van de Kaderrichtlijn Water. Nogmaals, het irrigatiebeleid en de rol van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) vertegenwoordigen het grootste struikelblok, zoals nogmaals blijkt uit een recent verslag van de Europese Rekenkamer”.

Sanitaire voorzieningen en zuivering moeten beter

In oktober werd de Feria de Agua gehouden in Zaragoza. Hier benadrukte de algemeen directeur van Water, Teodoro Estrela, dat “40% van de waterlichamen in Spanje niet in goede staat verkeren en het herstel daarvan in 2027 moet worden bereikt.” Om deze deadline te halen, moeten sanitaire voorzieningen en zuivering beter, aangezien deze in 500 stedelijke agglomeraties, 25% van het totaal, niet in overeenstemming zijn met de Europese richtlijn. Estrela pleitte ook voor de strijd tegen de verontreiniging van watervoerende lagen, die door het massale gebruik van meststoffen en pesticiden de toegestane nitraatconcentraties overschrijden. Dit moet worden gedaan op basis van het koninklijk besluit dat voor het einde van het jaar zal worden goedgekeurd.

Het herstel van ecologische stromen en het herstel van emblematische ruimtes zoals de Delta del Ebro, de Albufera de Valencia of de Mar Menor zijn andere uitdagingen die bekkenplannen moeten aanpakken, voegde hij eraan toe.

Lees ook: Onvoorstelbare hoeveelheid water illegaal weggepompt uit Spaanse natuurgebieden

Aránzazu Fidalgo, hoofd van het Hydrografisch Planbureau (OPH) van het Júcar-bekken voegde toe: “Het beheer van het grondwater is heel belangrijk in ons stroomgebied. 75% van onze hulpbronnen zijn van ondergrondse oorsprong en 50% is in slechte staat of overgeëxploiteerd”, om te vervolgen: “we zijn vastbesloten om deze watermassa’s in 2027 te herstellen en we bezien nu hoe we dat doen”, zei hij.

Dit vind je misschien ook leuk