Megawinkelcentrum INTU bij Torremolinos van de baan

door admin
Megawinkelcentrum INTU bij Torremolinos van de baan

De TSJA verlamt met de uitspraak een plan dat ook een mega-recreatiecomplex omvat van de Britse promotor Intu op een oppervlakte van 235.000 vierkante meter met een investering van meer dan 800 miljoen euro. Hiervoor zou ten zuiden van de afslag Torremolinos van de A7 en ten noorden van het Palacio de Congresos een recreatiecomplex verrijzen met een winkelcentrum, 70 restaurants, een stadsboerderij, een golfslagbad, een beachclub, een auditorium en een hotel. De PGOU omvatte ook een park dat de gemeente omringt met fietspaden en de bouw van 6.000 woningen.

Het nu afgeschoten bestemmingsplan was een essentieel onderdeel van de strategie van sociaaldemocratische burgemeester José Ortiz om de pracht en roem van het Torremolinos van de jaren 60 te herstellen, waar Hollywoodsterren zoals Ava Gardner, Rita Hayworth of Frank Sinatral vakantie vierden.

De gemeente Torremolinos wil tegen de uitspraak een cassatieberoep indienen. De uitspraak van de rechtbank, waartoe de krant Malaga Hoy toegang heeft gehad, vloeit voort uit een beroep dat is ingediend door de Compensatieraad van ‘La Cizaña’ van Torremolinos. Die verzocht om de “totale nietigheid van de herziening van de PGOU van Torremolinos wegens een inbreuk op de milieuprocedure en die wil dat de grond van  ‘La Cizana’ – ten minste gedeeltelijk – wordt bestempeld tot niet-geconsolideerde stedelijke grond”. Bovendien wil de raad dat deze grond wordt erkend als “geconsolideerd stedelijk land”.

Volgens de uitspraak verklaart de rechtbank de resolutie van 28-11-17 van de territoriale commissie voor landbeheer en stedenbouw van de Junta de Andalucía – die met de herziening van de PGOU van Torremolinos instemt – als “niet in overeenstemming met de wet, dus nietig”.

Strategische milieubeoordeling als preventie-instrument

De TSJA legt een doctrine bloot die “de strategische milieubeoordeling (SEA) inzet als een preventie-instrument waarmee het mogelijk wordt om milieuaspecten in de besluitvorming van openbare plannen te integreren. Het doel hiervan is dat geanticipeerd kan worden op milieubescherming alvorens beslissingen worden genomen die het milieu in gevaar kunnen brengen. Een milieueffectbeoordeling moet bovendien vanaf het begin van de verwerking van het plan worden toegepast.

Het huidige bestemmingsplan trad in 2020 in werking na jarenlang gesteggel en bureaucratie om de vorige uit 1996 te vervangen. 

Dit vind je misschien ook leuk