Tot 800 euro boete in Spanje als je dit auto-onderdeel niet op orde hebt

door admin
Tot 800 euro boete in Spanje als je dit auto-onderdeel niet op orde hebt

Dit kan onnodige ellende of een onverwachte boete voorkomen. Sowieso is het belangrijk dat alles aan je auto in orde is. De DGT moet ervoor zorgen dat bestuurders op een veilige manier de weg op gaan. Wanneer agenten van de Spaanse verkeerspolitie een bestuurder aantreffen die zijn voertuig niet op orde heeft, kan deze met geldboetes worden bestraft.

Er zijn onderdelen die voor de veiligheid van je auto essentieel zijn. Wanneer die niet goed onderhouden worden, kunnen deze je een flinke boete bezorgen: tot 800 euro, een behoorlijk bedrag dat je liever aan andere dingen uitgeeft.

Dit is bijvoorbeeld wat er gebeurt met de banden. Veel mensen denken er niet aan om deze regelmatig te controleren. Zelfs niet vlak voordat ze hun auto laten keuren (ITV in Spanje) en dat kan je een onaangename verrassing opleveren. Het rijden met autobanden die niet in een optimale conditie verkeren, kan vervelende gevolgen hebben bij een nat wegdek als het regent of als de weg door ijzel of sneeuw glad is. En juist de komende dagen zullen beide omstandigheden in veel zones in Spanje op de wegen te vinden zijn.

Hoe zie je of je autobanden nog goed zijn?

Controleer of je autobanden nog voldoende profiel heben. Veel automobilisten blijken geen idee te hebben wat de minimale profieldiepte van hun autobanden moet zijn om nog verantwoord de weg op te gaan. Met te weinig profiel kan je het contact met de weg verliezen zodat je auto begint te glijden en onbestuurbaar wordt.

Controleer eenvoudig je profiel

Je kunt heel eenvoudig zelf controleren of je banden nog genoeg profiel hebben. Er zijn speciale bandenprofielmetertjes maar je kunt het ook controleren met een euro muntstuk. Voor een zomerband gebruik je een 1 euro muntstuk en voor een winterband gebruik je een 2 euro muntstuk. Je steekt de 1 euro munt in de minst diepe groef van je autoband. Blijf je de gouden rand zien, dan is er onvoldoende profiel en wordt het tijd om je banden te vervangen. Bij een winterband ga je hetzelfde te werk met een 2 euro muntstuk. Blijf je de zilveren rand zien, dan is er onvoldoende profiel. Het beste is om het profiel van je banden één keer per maand te controleren.

Daarnaast zijn alle banden voorzien van slijtage-indicatoren: kleine rubberen blokjes in de hoofdgroeven met de letters TWI erbij (Tread Wear Indicator). Is het profiel tot op deze slijtage-indicator versleten? Dan is de wettelijke limiet bereikt en moet de band worden vervangen.

Als je banden versleten en in slechte staat zijn, kan DGT een boete van 200 euro per band opleggen. Bovendien moet je dan ook nog je banden zo snel mogelijk vervangen. Als je daarnaast ook nog problemen hebt met de assen, die niet uitgelijnd zijn, moet je voor elk wiel nog eens 150 euro boete betalen.

Controleer deze onderdelen dus regelmatig en schakel bij twijfel een professional in voor advies. Soms is goedkoop wel duurkoop. 

Dit vind je misschien ook leuk