Nieuwe dierenwelzijnswet Spanje ligt stil onder druk van jachtlobby

door admin
Nieuwe dierenwelzijnswet Spanje ligt stil onder druk van jachtlobby

Het wetsvoorstel is een initiatief van Unidas Podemos, coalitiepartner van de regerende socialistische partij PSOE. Aangezien de regels in de wet belangrijke gevolgen hebben voor een grote en belangrijke groep kiezers, de jagers in Spanje, stelt de PSOE de discussie over de wet uit.

Volgens de Spaanse dierenrechtenorganisatie CAS International (Comité Anti Stierenvechten) die zich baseert op een artikel in El Confidencial, hebben de regio’s die worden geleid door de PSOE gewezen op de dreiging van de wet voor de jachtsector. Vooral in Andalusië stuurt men aan op een uitstel van de discussie hierover tot na de mogelijke verkiezingen daar. Zo niet, dan vreest men dat veel kiezers op het platteland, waar het wemelt van jagers, naar VOX of de PP zullen overstapen. 

Jagers niet beknot in uitoefening van activiteiten

Unidas Podemos zei eerder deze week in VozPopuli dat geen enkele jager wordt beknot in de uitoefening van de activiteiten met deze wet. Jagers die hun honden goed behandelen zullen geen enkel probleem krijgen. De wet garandeert alleen dat de jachthonden, veelal hazewindhonden of galgo’s, een humane behandeling krijgen zonder dat ze mishandeld worden of na een jachtseizoen aan hun lot worden overgelaten. 

187.000 banen door jachtsector

In Spanje staan 713.139 jagers met een vergunning geregistreerd. Gemiddeld geven zij 10.000 euro uit en brengen 6,5 miljard euro om waarmee 187.000 banen, grotendeels op het platteland in stand worden gehouden.

Keerzijde

De keerzijde van die sector is dat volgens onderzoek van dierenrechtenorganisaties zoals CAS jaarlijks 50.000 jachthonden in de steek worden gelaten of op gruwelijke wijze worden gedood. Herhaaldelijk deden de organisaties aangifte van jachthonden die aan bomen zijn opgehangen of in de steek worden gelaten in betonnen hokken of kale schuren als de periode waarin ze van nut zijn voor hun jagersbaasjes ten einde is gekomen. 

Nieuwe regels

In de nieuwe dierenwelzijnswet staan allerlei regels die dit soort praktijken moeten tegengaan. (Zwerf)dieren afmaken is verboden. Dat mag alleen maar als een dier lijdt aan een ongeneeslijke aandoening en de handeling moet altijd worden verricht door een dierenarts. Voorts mogen particulieren geen jachthonden meer fokken en niet meer dan 5 dieren houden. Alleen geregistreerde professionals mogen nog honden fokken volgens bepaalde richtlijnen. 

Alle dieren moeten worden geregistreerd in een nieuw landelijk register en dieren mogen niet langer dan drie dagen zonder toezicht verblijven op terrassen, in schuren, opslagplaatsen of aanhangwagentjes. Als een jachthond vermist raakt, moet dit binnen 48 uur worden doorgegeven, anders komen ze te boek te staan als ‘in de steek gelaten’ met alle gevolgen voor hun eigenaren van dien. 

‘Jachthonden zijn geen huisdieren’

De jachtlobby reageert afwijzend tegenover deze regels. Die zien hun honden niet als huisdieren, waardoor ze ook niet aan de nieuwe wet onderworpen hoeven te worden. Minister Planas van Landbouw (PSOE) volgt die redenering nu, stelt CAS International in een persbericht, en zegt dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen honden bestemd voor particulier gebruik en honden gebruikt voor de jacht. De wet mag bovendien de hondenfok niet beperken in zones waar de jacht een belangrijke bron van inkomsten vormt. De wet in zijn huidige vorm zou de rurale levensstijl in Andalusië, Castilië en León, Extremadrua en Castilië-La Mancha aantasten. De laatste twee regio’s worden door de PSOE-regering bestuurd.

‘Wetenschappelijke basis ontbreekt’

De jachtsector is niet de enige die tegen de wet in het geweer komt. De stichting Artemisan vindt dat deze vol tegenstrijdigheden zit omdat een degelijke wetenschappelijke basis ontbreekt en niet alle gevolgen van de nieuwe regels voor de dieren op geljke wijze meet. Artemisan is een organisatie zonder winstoogmerk die tot doel heeft het beheer en het behoud van soorten fauna en flora te bevorderen door middel van onderzoek, communicatie en juridische verdediging.

Tijdens een bijeenkomst deze week georganiseerd door Artemisan met verenigingen van dierenartsen, organisaties van circussen, dierentuinen en jagers bleek men het wel eens over de positieve noodzaak om de dierenwelzijnsregelgeving te actualiseren om deze aan te passen aan de 21e eeuw, maar werd het voorontwerp van de wet verworpen.

Campagne Save the Galgos

In oktober lanceerden CAS en de Spaanse organisatie AnimaNaturalis de campagne Save the Galgos. De organisaties hebben de krachten gebundeld om aandacht te vragen voor de galgo-problematiek en willen een betere bescherming van de honden realiseren. Sinds oktober bezochten ze Madrid, Valencia, Catalonië, Andalusië en Aragón om media én volksvertegenwoordigers op de hoogte te brengen van de noodzaak tot het verbeteren van de bestaande regelgeving en het creëren van nieuwe wetten. Na een bezoek aan Andalusië stelde Senator Carles Mulet vragen aan de Spaanse regering over de situatie van de galgo’s in het land. Hij vroeg onder meer vwelke acties er genomen zijn om deze jachthonden tegen mishandeling te beschermen.

Dit vind je misschien ook leuk