Historisch: Dieren in Spanje zijn niet langer ‘dingen’

door admin
Historisch: Dieren in Spanje zijn niet langer 'dingen'

Het is een historisch moment voor een land met inwoners die niet direct bekend staan als de grootste dierenliefhebbers. Vooral op het platteland worden dieren meer gezien als gebruiksvoorwerpen dan als waardevol en fijn gezelschap.

Het congres heeft op dinsdag 2 december het wetsvoorstel over het wettelijk regime van dieren definitief goedgekeurd, waarmee gezelschapsdieren, huisdieren en wilde dieren als levende wezens worden erkend. Hiermee wordt Spanje in lijn gebracht met andere Europese landen. Dieren kunnen dankzij deze hervorming beter worden beschermd tegen mishandeling en verwaarlozing. 

Animals Today schrijft dat het tijd werd dat er een verandering kwam in de juridische status van dieren als dingen of goederen. Vanuit de spaanse samenleving is er al langer een roep om een betere bescherming van dieren via de wet. Dierenrechtenorganisaties en dierenliefhebbers zien al jaren met lede ogen aan hoe tienduizenden dieren in de steek gelaten of mishandeld worden. Mede naar aanleiding hiervan kreeg de strijd om een betere bescherming via de wet steeds meer vorm.

Politieke partijen die voor de wet stemden, reageren vanzelfsprekend verheugd. Een politicus van de partij Unidas Podemos noemt het een ‘morele overwinning in een land waar elk jaar 200.000 dieren in de steek worden gelaten’. Guillermo Díaz van Ciudadanos verwoordde het als volgt: ‘Wij zijn de enige soort die het lijden van anderen erkent en dat brengt de verplichting met zich mee om dat lijden te vermijden’. 

‘Zinloos, onzinnig en dwaas’

Vox, de enige partij die tegenstemde noemt de wet ‘zinloos, onzinnig en dwaas’. Volgens Ángel López Maraver, voormalig voorzitter van de Spaanse jachtfederatie, worden dieren met de wet ‘vermenselijkt en mensen verontmenselijkt’. López Maraver beschouwt de wettelijke hervorming als “gevaarlijk”, omdat deze probeert “onmogelijke rechten” te erkennen voor dieren waarbij “een hond met een kind” wordt vergeleken. Hij waarschuwde ook voor de gevaren van de op handen zijnde dierenbeschermingswet. 

Dierenbeschermingswet

Hierover ligt een ander wetsvoorstel klaar die in bredere zin impact moet hebben op het welzijn van dieren. Het proces rond die wet ligt nu stil vanwege een discussie over de status van jachthonden. De jachtsector wil voorkomen dat de wet ook van toepassing wordt op hun honden. Die zien zij namelijk niet als huisdieren. Nu wil ook de PSOE dat in de wet onderscheid gemaakt wordt tussen huisdieren en jachthonden. Diverse media, waaronder El Confidencial, zien de Andalusische verkiezingen die voor de deur staan als oorzaak. Jagen is een belangrijke bezigheid op het Andalusische platteland en jagers met een wet tegen de haren instrijken, kan leiden tot het verlies van veel stemmen. 

Dierenrechtenverenigingen zoals Intercids en APDDA zijn ook blij met de historische stap dat dieren als levende wezens met gevoel worden erkend. Deze wet voert hervormingen door in verschillende gerechtelijke processen, zoals echtscheidingen, huisuitzettingen of testamenten, zodat in dergelijke situaties dieren niet langer juridisch als ‘spullen’ worden behandeld. Er wordt niet langer meer uitsluitend naar het belang van de mens gekeken in dergelijke zaken, maar ook naar het belang van het dier zelf. 

Na de goedkeuring volgt nog een formeel proces, waarin het Congres de wet zal doorsturen naar de premier voor latere goedkeuring en afkondiging door middel van publicatie in het officiële staatsblad BOE. 

Dit vind je misschien ook leuk