Hoge boetes voor roken op het strand in Spanje met nieuwe afvalwet

door admin
Hoge boetes voor roken op het strand in Spanje met nieuwe afvalwet

De regering keurde donderdag in het parlement de nieuwe afvalwet goed met als prioritair doel de vervuiling te verminderen. De nieuwe afvalwet is een open strijd tegen plastic. Verder verbiedt de wet het gebruik van plastic uit één stuk (wattenstaafjes, rietjes, wegwerpbestek …) en bevat ook hoge boetes tot 2.000 euro voor roken op het strand.

De wet, die in juli al in werking had moeten treden om te voldoen aan de Europese richtlijn, heeft 742 amendementen gekregen. Ook andere artikelen in de wet worden gehandhaafd, zoals de heffing voor plastic meeneemverpakkingen in 2023 of een belasting op plastic.

Het is een van de meest gewijzigde voorschriften in de wetgevende macht, samen met de wet inzake klimaatverandering en energietransitie, die 757 amendementen ontving in de eerste doorgang door het Parlement.

De norm omvat doelstellingen die van invloed zijn op het dagelijks leven. Zo worden bars en restaurants verplicht om gratis kraanwater te geven aan klanten die daarom vragen. Winkeliers en horecagelegenheden zullen vanaf 2023 kosten in rekening brengen voor plastic bekers en containers bij afhaalmaaltijden en fastfood.

PSOE en Unidos Podemos, PNV, Más País en Teruel Existe stemden voor, VOX en ERC stemden tegen en PP, Cs en Bildu onthielden zich van stemming. Volgens José Ángel Alonso (PP) hebben de regeringspartijen van de gelegenheid gebruik gemaakt om maatregelen op te nemen die bedrijven bestraffen, maar de wet is nodig om “Europa na te leven en Europese fondsen te krijgen”.

Rookverbod op Spaanse stranden

Vanaf de inwerkingtreding van de wet is roken op de stranden verboden. Dit zal worden bestraft met en boete van maximaal 2.000 euro. Het doel hiervan is om vervuiling door sigarettenpeuken en as in het mariene milieu tegen te gaan.

De invoering van deze belangrijke maatregel maakt deel uit van een wijziging van Más País – Verde Equo, hoewel de regering op basis van de laatste antirookstrategie gemeenten al aanraadde om rookvrije stranden te promoten. Boetes kunnen oplopen tot 2000 euro.

Dit vind je misschien ook leuk