‘Laat de weg een stempel op je drukken en jij niet op de weg’

door admin
'Laat de weg een stempel op je drukken en jij niet op de weg'

Dankzij deze bewustmakingscampagne hebben pelgrims op de Camino de Santiago deze zomer ongeveer 186 ton afval van hun route verwijderd. Volgens milieuorganisatie Ecoembes deponeerden deze eco-pelgrims dat afval verdeeld over 142.000 zakken in 358 eco-verzamelplaatsen tussen juni en september. 

Lees ook: De context van een grote opruimactie op Camino de Santiago

Het gaat om 52.381 kilo plastic bakjes, blikjes of zakjes die in de gele containers werden gedeponeerd en om 133.1555 kilo papier en karton in de blauwe containers. 

Minder afvalbakken door covid

In 2021 waren minder eco-plaatsen beschikbaar dan in voorgaande jaren. Vele bleven gesloten vanwege covid-19. Toch steeg de verhouding van de ingezamelde kilo’s per afvalplaats met 0,4 procent. 

Bewustzijn rond recycling van afval vergroten

Om het de eco-pelgrims gemakkelijker te maken deelde Ecoembes in totaal 142.000 herbruikbare tassen uit gemaakt van gerecycled PET. “We willen dat toekomstige generaties kunnen blijven genieten van een Camino de Santiago die vrij is van afval en zich inzet voor recycling. Om deze reden blijven we eraan werken om het bewustzijn rond afval te vergroten. Het moet iedere gebruiker van de pelgrimsroute duidelijk zijn dat de enige voetafdruk die ze achterlaten onderweg hun eigen voetstappen mogen zijn”, zei Carolina Martín, verantwoordelijke voor het Camino del-Reciclaje-project in Ecoembes.

Tevredenheid over resultaten

Het milieuproject is uitgerold over de verschillende etappes van de Franse route, de Noordelijke route, de Portugese route, de Engelse route en de Primitieve route. De autonome regio’s Galicië, Castilla León, Asturië, La Rioja en Navarra doen ook mee aan het initiatief. “We zijn enorm tevreden met de resultaten van deze editie. Ze zijn een duidelijke weerspiegeling van de toewijding van de pelgrims en eco-lodges om voor het milieu te zorgen ondanks de harde huidige context veroorzaakt door de COVID-19-crisis”, voegde Martín eraan toe.

QR-code

Van de 358 eco-lodges waren er 173 in Galicië, 53 in Asturië, 78 in Castilla y León, 34 in Navarra en 20 in La Rioja. Het initiatief begon in 2015 en sindsdien zijn deze afvalpunten uitgerust met 2 tot 4 gele en blauwe containers met een QR-code met informatie voor pelgrims met vragen over hun afval. 

De 186 ton ingezamelde afval wordt opgeteld bij de andere gegevens over inzameling van afval van Ecoembes. In 2020 was 1.490.283 ton afval afkomstig uit de gele en blauwe containers. Dit verhinderde de uitstoot van 1,67 miljoen ton CO2 in de atmosfeer en bespaarde 20,29 miljoen kubieke meter water en 6,37 miljoen megawattuur energie.

Dit vind je misschien ook leuk