Voorkom boete bij contante betaling van meer dan 1000 euro

door admin
Voorkom boete bij contante betaling van meer dan 1000 euro

Freelancers en bedrijven kunnen zodoende geen contante betalingen doen of ontvangen wanneer het bedrag hoger is dan 1.000 euro en de wederpartij ook zzp’er of een bedrijf is. Doe je dat wel dan kan er een sanctie volgen. Echter door de betaling tijdig te melden, kun je een boete voorkomen.

Ben je zzp’er of een vennootschap en heb je 1.000 euro of meer ontvangen in contanten dan voorkom je een boete door de wederpartij aan te geven. Dit meldt de Belastingdienst in zijn eigen ambtelijk reglement. 

Manieren om problemen te voorkomen

De regeling van de Belastingdienst stelt dat de zzp’er die aangeeft meer dan 1.000 euro contant van de wederpartij te hebben ontvangen, niet boeteplichtig is. Hij moet de aangifte dan binnen drie maanden na uitkering doen. Bovendien moet hij het totale bedrag van de transactie melden en kenbaar maken wie de betrokken wederpartij is. 

Het kan zijn dat de andere partij later over hetzelfde feit een klacht indient bij de belastingdienst. In dat geval wordt de laatste die het meldt niet vrijgesproken van een boete. In het geval beide partijen tegelijkertijd aangifte doen, wordt geen van beide vrijgesteld van de sanctie. 

Hoe meld je een te hoge contante betaling in Spanje?

Om betaling of inning tussen bedrijven en professionals voor meer dan 1.000 euro te melden, ga je naar de officiële pagina van de Belastingdienst. Hier volg je de deze stappen:

1. Klik op ‘Gestiones‘ (beheer)
2. Klik op ‘Denuncia de pago en efectivo‘ (Contante betalingsrapportage)
3. Voeg de documentatie toe die relevant is voor de klacht
4. Klik op OK

Hoe hoog is de boete?

Heb je als zzp’er bovengenoemde stappen gevolgd, dan volgt er geen boete. De boete wordt berekend op basis van het betaalde bedrag en bedraagt 25% van het contant betaalde bedrag. Accepteer je een cash betaling van 2.000 euro, dan zal de boete 500 euro bedragen. 

Vijf jaar nadat de contante betaling van meer dan 1.000 euro tussen professionals en bedrijven is gedaan, verjaart deze overtreding. 

Beperking van contante betalingen 

Contante betalingen zijn in Spanje verder beperkt om de grootschalige zwarte economie en fraude te bestrijden. Betalingen van meer dan 1.000 euro zijn niet toegestaan wanneer de transactie wordt uitgevoerd tussen professionals en/of bedrijven. Een particulier kan dus wél een contante betaling doen van een hoger bedrag aan bijvoorbeeld een zelfstandige. Zijn de werkzaamheden van diezelfde freelancer voor een andere zelfstandige of een bedrijf, dan kan de freelancer de contante inning van die bedragen niet aanvaarden.

Dit vind je misschien ook leuk