
De vraag naar campers en tot camper omgebouwde busjes steeg al vóór de pandemie. Steeds meer zien de voordelen van een campervakantie. Je reist op je eigen tempo. Je overnacht op de meest idyllische en vaak ook minder gangbare plekken. En, heel belangrijk in deze tijden, je kunt in afzondering het land verkennen, zonder al teveel rekening te hoeven houden met eventuele beperkende maatregelen tegen het coronavirus. Het is met name die vrijheid waar de meeste camperaars voor vallen.
ADVERTENTIE
Meer camperplaatsen nodig
Spanje is inmiddels een populaire bestemming voor duizenden camperaars uit heel Europa. De afgelopen kerstperiode zagen veel beheerders van campings en camperplaatsen zich genoodzaakt een bordje met 'vol' op te hangen. Vooral langs de populare kusten zoals Costa Brava, Costa Blanca en Costa del Sol was dit schering en inslag. Teleurgestelde toeristen weken uit naar elders en trokken vooral meer het binnenland in voor een leuk plekje.
Lees ook: Wat moet je weten voor je met je camper door Spanje reist
Eigenaren van campers en camperverenigingen in Spanje eisen daarom meer geautoriseerde gebieden en minder gemeentelijke beperkingen voor camperaars om te overnachten. Voor veel gemeentes vormt het campertoerisme zodoende niet alleen een leuke inkomstenbron, maar ook een hoofdpijndossier.
Verordeningen van twijfelachtige legaliteit
Marca.com schrijft dat er gemeenten in toeristische gebieden zijn die de aanwezige campers beboeten op basis van verordeningen van twijfelachtige legaliteit. Ze worden hierbij soms onder druk gezet door de eigenaren van campings. Die zien campers als een bedreiging voor hun traditionele bedrijfsmodel. Toch kunnen ze campertoeristen beter zien als een kans om nieuwe klanten aan te trekken en zich aan te passen. Of als een manier om seizoensinvloeden tegen te gaan. Veel campertoeristen mijden namelijk liever het hoogseizoen.
Ontstaan van camper als fenomeen
De camper als fenomeen ontstond in de jaren 60 van de vorige eeuw. Het idee, hoe simpel ook, was briljant: Reizen en overnachten op een uiterst vrije manier in een en dezelfde ruimte. De reis zelf kreeg zo meer betekenis, terwijl de eindbestemming niet meer het doel op zich was.
Vooral de 'hippie'-gemeenschap nam deze reisformule over. De Volkswagen T1 of 'Bulli' was de eerste, basale ontwikkeling van wat nu een camper is. Inmiddels rijden er complete, luxueuze en van alle gemakken voorziene huizen op wielen rond.
De huidige camperbezitters zijn niet meer zoals de eenvoudige 'hippies' die lukraak rondreisden. Het zijn nu vaak de wat oudere toeristen met een hoge koopkracht. Zij genereren inkomsten voor duizenden winkels, restaurants, bezienswaardigheden en camperplaatsen op hun route. Reizen per camper is niet goedkoop, al hebben veel mensen onterecht die indruk. Toch gaat het de campertoerist niet om het geld, maar bovenal om de vrijheid, het avontuur en om een nieuwe manier van leven.
12 Miljoen camperaars in Europa
Momenteel zijn er in Europa ongeveer 2,5 miljoen voertuigen van dit type. De verwachting is dat in 2024 12 miljoen toeristen per jaar met een camper door Europa zullen reizen. De verdeling hiervan per land is erg ongelijk. Duitsland is de koning van campers, met bijna 750.000 campers, terwijl Spanje niet eens de 80.000 haalt in een overigens wel sterk opkomende markt.
Camperplaatsen: goedkope basisvoorzieningen
Dat Spanje wat het aantal campers betreft enigszins 'achterloopt' is verrassend gezien het geweldige toeristische potentieel van het land op campergebied. Voor een deel komt het door het gebrek aan speciale infrastructuren voor campers om te overnachten. Deze camperplaatsen lijken op een camping, maar bieden minder diensten en zijn dan ook goedkoper. Je overnacht er al vanaf 5 euro per nacht. Camperaars hebben vooral een parkeerplaats, water en elektriciteit nodig.
Flinke toename van aantal camperplaatsen in Spanje
Volgens gegevens van de camperbranchevereniging ASEICAR is in Spanje het aantal camperplaatsen in 10 jaar tijd gestegen van 183 naar ongeveer 1.000. Het land is daarmee nog heel ver verwijderd van de 7.500 camperplaatsen in Frankrijk, de 5.700 in Duitsland of de 4.800 in Italië. Camperaars kunnen daarnaast in Spanje ook terecht op 1.200 campings. Alleen zijn die relatief duur, aangezien je daar voor meer betaalt dan alleen de basisdiensten die je als camperaar nodig hebt.
Aantal geregistreerde campers in Spanje
In 2020, ondanks de grote vertraging als gevolg van covid, stonden in Spanje 8.690 campers geregistreerd. Dat was slechts 3,9% minder dan in 2019. Als hieraan ook caravans worden toegevoegd en tweedehandsmodellen die van eigenaar wisselden, loopt het aantal op tot 26.731 stuks.
Toename van camperaanbod
De toegenomen belangstelling voor campertoerisme gaat gepaard met een forse toename van het aanbod. Vooral het aanbod van tot kleine huisjes omgebouwde busjes neemt toe. Ging het vroeger vooral om Mercedes of Volkswagen, nu bieden merken als Dacia, Nissan, Ford, Citroën, Peugeot, Toyota en Iveco deze ook aan.
Daarnaast zijn er grotere formaten die al een eigen badkamer en toilet heben. Of campers die overal kunnen komen dankzij de verhoogde carrosserie en de 4x4-tractie. Die staan bekend als 'overland'- of truck campers.
Ook minimalistische campers winnen aan populariteit. Die wagens hebben een soort kistkoffer op het dak en als deze wordt uitgeklapt wordt het een tweepersoonstent, inclusief een ladder.
Camper kopen in Spanje
Hou bij de keuze voor het type camper rekening met de gewenste afmeting, het aantal inzittenden en het aantal mensen dat er ook in moet overnachten. Hoe kleiner de camper, hoe minder het comfort. De kleinste campers beschikken bijvoorbeeld zelden over een toilet. Een andere overweging is of je verwarming en/of airconditioning nodig hebt.
Campers zijn in ieder geval niet goedkoop. Zeker niet als je een nieuwe camper koopt. De basismodellen zijn er vanaf 25.000 euro. Ben je op zoek naar iets meer van een erkend merk en een interieur voor vier inzittenden met alle comfort zoals bedden, woonkamer, keuken, badkamer en douche, dan zul je onder de 50.000 euro weinig vinden. Heb je daarbij nog eisen wat interieur en comfort betreft, kom je zo op 80.000 uit. Met een tweedehands camper kopen, bespaar je aanzienlijk op de kosten. Doet dit wel bij een erkend bedrijf. Bijvoorbeeld in Nederland bij een bedrijf dat aangesloten is bij BOVAG. Een geldige APK-keuring zegt niet alles.
Het verdient aanbeveling om je goed te oriënteren. Dat kan bijvoorbeeld op de Caravan Salon in Düsseldorf (begin september) en de Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht (begin oktober).
Andere kosten
Houd bij de aankoopkosten ook rekening met een stallingtarief voor de periode waarin je niet op reis bent. Verder krijg je te maken met onderhoudskosten. Je betaalt motorrijtuigenbelasting voor je camper en moet deze laten keuren.
Camper verzekeren
Bovendien moet je een camper verzekeren als je zorgeloos op pad wilt. Je kunt ook een verzekering krijgen voor zelfbouwcampers. Een camperverzekering is doorgaans goedkoper dan een verzekering voor een auto. Omdat je er minder vaak mee reist, loopt de verzekeraar minder risico en kan de premie omlaag. Over het algemeen geldt dat het alleen loont om een camper in bezit te hebben als je er jarenlang en intensief gebruik van maakt.
Camper huren in Spanje
Wil je een camper alleen om af en toe op avontuur te gaan, dan kun je beter een camper huren in Spanje. Dat biedt je gelijk de mogelijkheid een voertuig te vinden dat perfect op je wensen van dat moment is afgestemd. Hou er rekening mee dat voor een periode van 15 dagen de huurprijs van een gemiddeld model voor vier personen tussen 2.000 en meer dan 4.000 euro ligt. De prijs hangt af van het model en het seizoen waarin je reist. In het laagseizoen kun je campers huren vanaf 100 euro per dag. Check om teleurstellingen te voorkomen vooraf of het bedrijf waar je een camper huurt, is aangesloten bij ASEICAR, de Spaanse brancheorganisatie voor professionele camperbedrijven.
Eigen camper verhuren of delen
Doorgaans zijn de prijzen om een camper te huren lager als je direct bij een particulier huurt. Deze formule wordt via steeds meer websites aangeboden. Het is ook een goede manier om wat rendement uit je eigen camper te halen. Je verhuurt je camper aan anderen in de periodes waarin je er zelf niet mee reist. Dat kan via de verschillende camperdeelplatforms die er zijn.
Tips voor gebruik
Doe vooral rustig aan als je in een camper rijdt. Houd rekening met de afmetingen van het voertuig. Gemiddeld zijn campers ongeveer zes meter lang, meer dan twee meter breed en maximaal drie meter hoog. Campers zijn ook langzamer dan auto's, zeker als je bergopwaarts rijdt.
Om een camper te besturen heb je aan een normaal autorijbewijs voldoende zolang de camper niet de 3.500 kilo aan gewicht overschrijdt. De snelheidslimieten zijn dan 120 km/u op de snelweg en 90 km/u op de autowegen. Zijn ze zwaarder dan is de C1-vergunning vereist en mag je maximaal 90 en 80 km/u.
Voor je vertrek zorg je ervoor dat je de elektriciteitskabel loskoppelt. Sluit alle deuren, ramen, dakramen, kranen en kasten en plaats zware voorwerpen op een lage plaats of zet ze vast. Leeg het afvalwater op toegestane punten, die doorgaans op camperplaatsen of grote parkeerplaatsen langs de snelweg bevinden.
Waar parkeren of kamperen?
Met en camper kun je in Spanje in principe overal parkeren en overnachten, zolang je geen stoelen buiten plaatst of luifels uitschuift. Ook kun je ramen niet openen als die de omtrek van de camper groter maken. Dat wordt gezien als kamperen en daar kunnen boetes op staan als je dat op een verkeerde plek doet.
In elke autonome gemeenschap of gemeente in Spanje kunnen andere regels gelden. Controleer dit goed voordat je een bestemming bezoekt. Het beste is om naar een officiële camperplaats of camping te gaan om te overnachten. Er bestaan verschillende apps waarop mensen uit heel Europa kampeerplekken aanbieden. Er zijn ook websites met uitgebreide informatie over servicebieden voor campers per land met directe links naar de specifieke websites met meer informatie.
Meer informatie
Reizen met de camper wordt steeds populairder. Net als bij andere type vakanties is het dan leuk om reisgidsen voor campervakanties bij je te hebben met informatie over de mooiste camperroutes door Europa of per land, de beste camperstops onderweg in Spanje of tips voor het reizen met je camper.