Prijzen Spanje nog verder omhoog door nieuwe plasticwet

door admin
Prijzen Spanje nog verder omhoog door nieuwe plasticwet

Deze sector komt hierdoor voor 7 miljard euro aan extra kosten te staan. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Spaanse adviesbureau Analistas Financieros Internacionales (AFI). De halvering van plastic wegwerpflessen, de aanpassing van het productieproces van verpakkingen of de invoering van een nieuwe stortbelasting zullen grote economische gevolgen hebben. Het rapport voorziet de sluiting van zo’n 2400 bedrijven, het verlies van 26.500 banen en een prijsstijging voor de consument.

Slechte timing

De nieuwe afvalwet en het Koninklijk Besluit inzake verpakkingen en verpakkingsafval zijn op dit moment nog in behandeling in de Eerste Kamer. Ze komen “op het verkeerde moment”, vindt Mauricio García de Quevedo, algemeen directeur van de Spaanse Federatie Levensmiddelen- en Drankenindustrie (FIAB). De inflatie, de energieprijzen en de oorlog in Oekraïne vormen een bedreiging voor het economisch herstel na het coronavirus. Deze factoren leiden mogelijk ook tot nadelige gevolgen in de toekomst. “Doorgaan met een wetgevingsagenda alsof er niets aan de hand is, met grote gevolgen voor de kosten van bedrijven en de werkgelegenheid, is op dit moment niet juist, aldus García de Quevedo.

Grote kostenstijging voor bedrijven

De invoering van de nieuwe afvalwet betekent een kostenstijging van 780 miljoen euro voor de bedrijven in de sector. De helft hiervan zal zijn weerslag hebben op de winstmarge van de bedrijven. De andere helft zal de prijzen van levensmiddelen beïnvloeden, licht Diego Vizcaino, partner bij AFI, toe. 

De impact van het Koninklijk Besluit betreffende verpakkingen en verpakkingsafval is echter nog groter. De extra kosten hiervan bedragen namelijk 6,27 miljard euro. Dit komt door de nieuwe eisen die worden gesteld aan de productie van herbruikbare verpakkingen. Hierdoor moeten bedrijven hun productieprocessen aanpassen. En ook door de halvering van het aantal plastic flessen. “Niet alle bedrijven kunnen hieraan voldoen”, verzekert Vizcaino. Ongeveer 2400 bedrijven (7% van de sector), met name de middelgrote en kleine bedrijven in Catalonië, Andalusië en Castilië en León, voorzien naar eigen zeggen problemen.

Ambitieus plan voor Spanje

“Wij stellen de circulaire economie niet ter discussie”, verzekert García de Quevedo. Wij betreuren echter dat het Spaanse voorstel “ambitieuzer” is dan de Europese richtlijn en strakke deadlines hanteert.

“Het is absoluut noodzakelijk dat de regering en de sector overleggen om de uitvoering van deze maatregelen te bespreken. Echter zonder bedrijven te benadelen. Men zou met name rekening moeten houden met de mkb’s in het lege Spanje. dit Koninklijk Besluit schaadt namelijk niet alleen de sector, maar ook de economie in haar totalitetit”, aldus de directeur van FIAB.

Dit vind je misschien ook leuk