Spanje bereidt nieuwe wapenlevering naar Oekraïne voor

door admin
Spanje bereidt nieuwe wapenlevering naar Oekraïne voor

Sánchez deelde het nieuws over de wapenlevering bij ankomst op de Europese Raad in Brussel. Hier zullen regeringsleiders ingaan op de gevolgen van de door Rusland begonnen oorlog en de eventueel gezamenlijk te nemen maatregelen.

De premier legde uit dat hij om veiligheidsredenen niet kan specificeren wanneer en hoe deze levering zal plaatsvinden. Hij zei gehoor te geven aan het verzoek van de regering van Volodímir Zelenski.

Donderdagochtend woonde de Spaanse president ook opnieuw de NAVO-top bij, waarbij de oorlog in Oekraïne de agenda domineerde.

De minister van Defensie, Margarita Robles, stelde eveneens op donderdag de “mogelijkheid” voor dat de regering opnieuw wapens zou leveren tegen de Russische invasie. Begin maart droeg Spanje 1.370 granaatwerpers, 700.000 geweerpatronen en machinegeweren en lichte machinegeweren bij. 

Deze directe wapenzendingen komen bovenop de investering van 1.000 miljoen euro die de Europese Unie heeft uitgetrokken voor de aankoop van militair materieel voor de Oekraïense strijdkrachten.

Onenigheid in de ministerraad over de eerste wapenlevering

De eerste wapenzending van wapens naar Oekraïne zorgde voor enig ongemak binnen de coalitieregering. Dit was een gevolg van het publieke verzet van de ministers Ione Belarra en Irene Montero, beide van Unidas Podemos. De beslissing, die de paarse formatie verdeelde, werd in plaats daarvan gesteund door de tweede vice-president, Yolanda Díaz, van dezelfde partij.

Volgens de woordvoerster van de regering, de socialist Isabel Rodríguez, verzekerde het parlement ervan dat de uitvoerende met één stem sprak. Toch noemde de algemeen secretaris van Podemos en minister van Sociale Rechten en Agenda 2030, Ione Belarra, degenen die de wapenzending steunen “partijen van de oorlog”.

Anderen interpreteerden dit als een frontale aanval op de PSOE. Vervolgens ontkende de woordvoerder van Podemos, Isa Serra, de eerdere uitlatingen snel. “Sánchez weet dat hij onze steun heeft, ook al denken we aan andere dingen”, zei hij.

Zowel Serra als Belarra drongen aan op het leggen van nadruk op diplomatieke kanalen om de invasie te beëindigen. In die zin vond de woordvoerster het “hypocriet” om door te gaan met het sturen van wapens naar Oekraïne “terwijl we Poetin miljoenen betalen voor het gas dat we importeren”.

“Eenheid” in de NAVO en de EU

Na de NAVO-top, die ook in Brussel werd gehouden, benadrukte Sánchez de “aanwezigheid van alle” lidstaten om “een boodschap van eenheid en veroordeling te sturen. Dit, om Poetin duidelijk te maken dat hij er niet mee wegkomt en voor eens en voor altijd eindigt met de onrechtvaardige invasie.”

De bijeenkomst – waar ook de Amerikaanse president Joe Biden aanwezig was – werd afgesloten met het besluit om wapens te sturen. Ook deed men het verzoek aan China “de Russische oorlog in Oekraïne niet te steunen”. Het Atlantisch Bondgenootschap zal ook niet rechtstreeks ingrijpen in het conflict om een ​​wereldwijde escalatie van de oorlog te voorkomen.

Sánchez herinnert aan oorsprong EU

Sánchez herinnerde er eveneens aan dat de invasie, “een echte tragedie”, al in meer dan 3,5 miljoen vluchtelingen heeft geresulteerd. In dit verband riep hij op tot eenheid in Europa. “70 jaar geleden vormden oorlog en de energie wat we nu de Europese Unie noemen”, benadrukte hij. 

Dit vind je misschien ook leuk