Derde massa met Saharastof onderweg naar Zuid- en Oost-Spanje

door admin
Derde massa met Saharastof onderweg naar Zuid- en Oost-Spanje

Als gevolg van hevige winden wordt het zand in de Sahara opgetild en waait vervolgens via de hogere luchtlagen richting het noorden. Daar komt het dan met een nieuw regenfront weer naar beneden in de vorm van modder. Dat schrijft @storm_malaga op Twitter. Ook MundoDeportivo.com pikt het nieuws op en Diario Sur baseert zich op voorspellingen van het Spaanse weerinstituut AEMET. 

AEMET sluit regen in de vorm van modder voor eind maandag 28 en dinsdag 29 maar niet uit. Dat is slecht nieuws voor net in het weekend en tussen twee regenfronten in is begonnen aan een grote schoonmaak van auto, terras of gevel.

Tweede Calima

De tweede Calima van afgelopen donderdag was in het zuiden en zuidoosten van Spanje nog heftiger dan de eerste van een week geleden. Regen viel in de vorm van druppels modder uit de hemel en bedekte alles met een dun laagje terracotta-kleurige klei.  

Slecht weer

Specifiek voor maandag, voorspelt Aemet “bewolkte of deels bewolkte luchten. Het sluit af en toe een bui niet uit in het westelijke derde deel van Andalusië en rond de Straat van Gibraltar. De buien trekken in de middag naar het westen en aan het einde van de dag komen ze ook in het zuiden van de regio Andalusië. Vanaf dat moment kan de regen gepaard gaan met modderafzettingen. 

Ook voor dinsdag worden “wijdverbreide buien, die gepaard zullen gaan met modderafzettingen en, af en toe, stormen” verwacht in combinatie met een mogelijke Calima.

Calima minder intens

De massa lucht met stofdeeltjes en zand uit de Sahara zal volgens de voorspelling van de meteorologische modellen niet zo intens zijn als die van ruim een week geleden en afgelopen donderdag.

Weerwaarschuwingen 

AEMET houdt een geel weeralarm aan vanaf zondag 22 uur tot maandag 20 uur vanwege de harde wind en de daarmee gepaard gaande hoge golven (tot drie meter hoog).

Ook andere delen van Andalusië krijgen zondag en maandag een weerwaarschuwing. Voor de Straat van Gibraltar geldt oranje van maandag 12 uur tot 20 uur vanwege hoge golven. Om 01:00 uur ’s ochtends wordt code oranje (belangrijk risico) geactiveerd aan de Atlantische kust van Cádiz en om 20 uur aan de westkust van Almería en aan de Costa Tropical van Granada.

Evenzo gelden voor de provincie Cádiz waarschuwingen voor sterke windstoten in de zone Gibraltar vanaf 10 uur en aan de Atlantische kust en op het platteland vanaf 18.00 uur tot het einde van de dag.

Verslechterde luchtkwaliteit

De komst van deze nieuwe massa Afrikaans stof zal de luchtkwaliteit verslechteren in alle gebieden waar deze doorheen trekt, dus het wordt aanbevolen om bij het naar buiten gaan een ​​masker te dragen.

Dit vind je misschien ook leuk