Spanje heeft eigen corrupte mondkapjes-deal

door admin
Spanje heeft eigen corrupte mondkapjes-deal

Het bedrijf van Tomás Díaz Ayuso’s vriend rekende voor elk masker drie keer zoveel als andere aanbieders van maskers in de regio Madrid. Más Madrid heeft bij het Europees Openbaar Ministerie een verzoek ingediend om de deal waarin de broer van de president heeft bemiddeld en vermoedelijk een hoge commissie heeft gekregen, te onderzoeken op mogelijke verduistering van overheidsgeld.

Elk KN95-gezichtsmasker (het Chinese equivalent van de Europese FFP2) dat Tomás Díaz Ayuso kocht, kostte vijf euro. Dat is een van de hoogste prijzen die door een overheidsinstantie in Spanje werd betaald. Bovendien is het tot drie keer duurder dan andere gezichtsmaskers die door dezelfde regionale overheid werden gekocht.

Oneigenlijk gebruik overheidsgeld

Door dit hoge bedrag ontstond bij de oppositiepartijen in Madrid het vermoeden dat er in het contract voor de aankoop van 250.000 maskers voor 1,5 miljoen euro overheidsgeld oneigenlijk is gebruikt.

Maskers van broer drie keer zo duur als andere

Volgens een onderzoek van Más Madrid van een selectie van vijf contracten met de regio Madrid, varieerde de prijs van KN95- en FFP2-maskers tussen 1,63 euro per eenheid en 2,29 euro. Met andere woorden, de door Tomás Díaz Ayuso gekochte maskers waren meer dan driemaal duurder dan de goedkoopste maskers die de regio Madrid destijds aankocht. Andere onafhankelijke analyses die tijdens de pandemie zijn gedaan, tonen ook aan dat vijf euro een zeer hoge prijs was. 

Gemeente Madrid betaalde de hoogste prijs

In oktober publiceerde de Rekenkamer haar controle van de contracten van grote gemeenteraden. De conclusie luidde dat de hoogste prijs van de FFP2/KN95 op 25 maart 2020 door de gemeente Madrid was betaald: 6,24 euro per eenheid. Deze prijs was opgenomen in het contract dat nu wordt onderzocht door de anti-corruptie aanklager vanwege vermeende hoge commissies van voor twee Madrileense zakenlieden. 

Bedrijf van jeugdvriend van de Ayuso’s

De zaak brak uit in februari, toen de vorige nationale leiding van de Partido Popular president Ayuso (ook van de PP) ervan beschuldigde haar broer te hebben begunstigd in het contract voor 250.000 FFP2-maskers voor 1,5 miljoen euro. Het contract was toegekend aan het bedrijf van een jeugdvriend van beiden.

Bekijk ook: Oppositieleider Spanje stapt op vanwege mondkapjesschandaal

Tomas Ayuso organiseerde de import van de maskers naar Spanje. Volgens president Ayuso heeft hij daar slechts 55.000 euro plus btw voor gefactureerd. Haar broer ontving in 2020 echter zeker 283.000 euro van dat bedrijf, alleen wordt nog uitgezocht voor wat precies dat bedrag is overgemaakt.

Bekijk ook: Politieke onrust in Madrid rond spionage en corruptie

Openbaar gemaakt dossier bevatte te weinig informatie

In een kennelijke poging tot transparantie heeft de regio Madrid het contractdossier openbaar gemaakt. Alleen wordt in die documenten niets gezegd over Tomas Díaz Ayuso. Zijn rol was dus verborgen. De factuur die aan de Chinese leverancier van de maskers is betaald, komt ook niet voor in dat dossier. Daarom konden Spaanse media niet achterhalen hoeveel geld Ayuso’s broer en zijn vriend, Daniel Alcázar, eigenaar van Priviet Sportive SL, met de deal hebben verdiend.

Chaos op de Chinese markt in 2020

In het voorjaar van 2020 was het een chaos op de Chinese markt voor mondkapjes. Internationale kopers uit allerlei landen onderhandelden over prijzen en namen zelfs reeds verkochte goederen die al op luchthavens waren voor transport over voor een hogere prijs.

Noodcontracten in crisissituaties

Bronnen van het Spaanse bureau voor de bestrijding van corruptie wijzen erop dat, ongeacht de hoogte van de commissies die de tussenpersonen zouden hebben ontvangen, het onmogelijk is hen van enig misdrijf te beschuldigen. De noodcontracten, die wettelijk zijn toegestaan in crisissituaties elimineren de gebruikelijke controles op openbare contracten. 

Misbruik van overheidsgeld

De oppositie in Madrid denkt echter dat er sprake is van misbruik van overheidsgeld. Als onderdeel van haar verdediging gebruikte Isabel Ayuso valse prijsgegevens. Dit heeft Más Madrid aangetoond in haar klacht bij het Europees Openbaar Ministerie.

Misleidende informatie

Op 18 februari publiceerde de regering van Ayuso een verklaring waarin ze verzekerde dat de Gemeenschap in april 2020 maskers had gekocht tegen prijzen die hoger waren dan de vijf euro die in het Priviet Sportive SL-contract was betaald. Alleen zou Ayuso volgens deze verificaties  prijzen op voor FFP3-maskers, wat misleidend is, omdat deze van hogere kwaliteit zijn dan de maskers die haar broer had geleverd. 

Dit vind je misschien ook leuk