Ruim 200 Spaanse telefoonnummers ook op lijst spionagesoftware Pegasus

door admin
Ruim 200 Spaanse telefoonnummers ook op lijst spionagesoftware Pegasus

De Spaanse overheid liet echter maandag tijdens een ingelaste persconferentie weten niet te willen speculeren over wie degene is die achter deze spionagepraktijken zit. Op dezelfde dag vertelde de regering dat zij een klacht had ingediend bij de rechter van de Audiencia Nacional om de feiten te onderzoeken.

Britse krant heeft details over datalek Pegasus

De Britse krant The Guardian lijkt echter al meer informatie te hebben over het datalek. Zo’n 200 mobiele telefoons in Spanje stonden volgens de krant op de lijst van potentiële Pegasus-doelwitten. Telefoons van Spaanse politici, activisten en journalisten stonden in de afgelopen periode op de lijst van de klant van NSO Group, het Israëlische bedrijf dat de Pegasus-software heeft ontwikkeld.

200 andere politici, activisten en journalisten op spionagelijst

Eerder deze week werd bekendgemaakt dat premier Sánchez en minister Robles van Defensie in juni 2021 waren gehackt met de spionagesoftware. De lijst van mensen die gelinkt zijn aan Spanje, gaat echter veel verder dan alleen deze politici. Twee van de mensen van wie het telefoonnummer op de lijst staan, zijn de journalist Ignacio Cembrero en de Marokkaanse activist Aminatou Haidar. Amnesty International beweerde al een aantal keren eerder dat laatstgenoemde sinds 2018 slachtoffer is van ‘hacks’.

Uit bronnen van The Guardian zou blijken dat Marokko in 2019 een selectie wilde hebben uit een database van zo’n 50.000 telefoonnummers. Het feit dat deze 200 telefoonnummers op een lijst stonden, betekent volgens de NSO Group niet dat al deze mensen ook daadwerkelijk zijn gehackt. De klant beschouwde deze nummers als ‘mogelijk traceerbaar’.

Marokko ontkent aantijgingen Britse krant

Marokko verklaart zelf dat het nooit gebruik heeft gemaakt van Pegasus-software om buitenlandse leiders te bespioneren. Uit voorlopig onderzoek van het datalek blijkt volgens The Guardian dat Marokko wel degelijk tientallen politici en leiders uit Frankrijk selecteerde – waaronder president Macron – voor ‘mogelijke surveillance’.

Dit vind je misschien ook leuk