Het gaat de Spaanse vastgoedsector weer voor de wind

door admin
Het gaat de Spaanse vastgoedsector weer voor de wind

De investeringen in onroerend goed in het eerste kwartaal van 2022 stegen met 141%. De prijsstijgingen zijn volgens experts deels een gevolg van de sterk groeiende vraag naar woningen. Daar komen bij het gebrek aan nieuwbouw, het tekort aan beschikbare grond, de trage procedures van overheidsinstanties en de lage productieniveaus bij als  enkele van de oorzaken.

Toename koop en verkoop woningen

Volgens voorlopige gegevens van het Spaanse bureau voor de statistiek INE is de koop (en verkoop) van woningen al twaalf maanden op rij gestegen. Tot februari was dit een stijging van 27,4%. In het geval van tweedehands woningen was die stijging 31,5% en wat betreft nieuwbouwwoningen 12,9%. Ook werdend meer hypotheken voor woningen afgesloten. Alleen al in februari steeg dit met 14,6%. Hiermee komt het bijna weer terug op het niveau van voor de pandemie.

Belangstelling in alle segmenten binnen vastgoedmarkt

Investeringen in residentieel vastgoed en met name in huurwoningen liggen zo’n 11% boven het pre-corona niveau, volgens onderzoek van het Spaanse vastgoedadviesbureau CBRE. Het is echter niet alleen de woningmarkt die een groei laat zien. Aangemoedigd door het herstel van het toerisme en de nog steeds lage rentetarieven verspreiden beleggers zich over bijna alle segmenten binnen de vastgoedmarkt. 

Volgens JLL, een van de wereldleiders in vastgoed- en investeringsmanagement, zijn de vastgoedinvesteringen in Spanje in het eerste kwartaal met 141% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2021, tot 3.817 miljoen euro. Hieruit blijkt dat vastgoed nog altijd wordt gezien als veilige haven. In de periode tussen januari en maart werd in bijna alle vastgoedsegmenten een hoger niveau bereikt dan in 2021.

De investeringen in commercieel vastgoed (kantoren, logistiek en detailhandel) bedroegen 1.72 miljard. Dit betekent een stijging van 191% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. De logistieke sector beleefde zijn beste start van het jaar sinds 2017, met een stijging van 432% en een totaal van 865 miljoen euro.

In residentieel vastgoed (algemene woningen, appartementen en bijvoorbeeld studentenwoningen) werd 1.1 miljard euro geïnvesteerd. Dit betekent een jaarlijkse groei van 92%. Het CBRE verwacht dat de waardering van kantoren op toplocaties in Madrid en Barcelona in de eerste helft van dit jaar het niveau van voor de pandemie zal overtreffen. Ook sectoren zoals datacentra en agribusiness zijn in trek bij investeerders.

Spanje zevende favoriete beleggingsbestemming

Spanje staat op de zevende plaats in de ranglijst van favoriete bestemmingen van investeerders. Dit dankzij zijn strategische ligging en toenemende integratie in het Europese vervoersnetwerk. Duitsland voert de ranglijst aan, gevolgd door Polen, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Populaire bestemmingen in Spanje zijn Malaga, Valencia en Zaragoza.

Spanje aantrekkelijk voor investeerder

Volgens vermogensbeheerder Inmsa Real Estate, is Spanje om meerdere redenen een van de aantrekkelijkste landen om te investeren in vastgoed. Voorbeelden hiervan zijn de groei en het economisch herstel van het land of de toeristische sector die weer aantrekt. Toeristen zien Spanje na de pandemie en de Russische inval in Oekraïne weer als een veiliger bestemming.

Andere lokmiddelen voor investeerders zijn de mogelijkheden op het gebied van horeca, detailhandel of kantoren, de goede rendementen op investeringen en de aantrekkelijke prijzen.

Onroerend goed makelaardij Knight Frank ziet vooral het Spaanse klimaat, de gezondheidszorg, de mogelijkheid om een tweede woning aan te schaffen en de grote afstand tot de oorlog in Oekraïne als voordelen. Buitenlandse kopers zijn nog steeds de grootste investeerders in Spanje (91% in het eerste kwartaal), aldus adviesbureau Cushman & Wakefield.

Herwaardering vastgoedactiva in Spanje

Volgens het CBRE volgt in de eerste helft van 2022 een herwaardering van de vastgoedactiva in Spanje. Daarbij is de prognose dat de prijsstijging in de logistieke markt aanhoudt. Naar verwachting bereikt het investeringsvolume in dit segment aan het einde van 2022 ongeveer 2 miljard euro. Dit is iets minder dan in 2021. Het is opnieuw het soort activa dat de hoogste herwaardering krijgt, volgens het adviesbureau. Ook kleine en middelgrote investeerders kunnen profiteren van het potentieel van deze sector als beleggingsbestemming.

Dit vind je misschien ook leuk