Verkoop van woningen inclusief krakers nieuwe trend in Spaanse vastgoedmarkt

door admin
Verkoop van woningen inclusief krakers nieuwe trend in Spaanse vastgoedmarkt

Vorige week ontmantelde de Nationale Politie in Almería verschillende marihuanaplantages in een karaktervol woongebouw aan de Calle Reina in de provinciehoofdstad en arresteerde tien mensen die illegaal in het gebouw woonden. Een van die appartementen, zoals vrijdag door IDEAL is gepubliceerd, staat te koop voor 73.000 euro. Dat is inclusief ‘okupas’. “Illegaal bezet” prijkt dan ook op de aankondiging op een gerenommeerd huizenportaal. 

Bekijk ook: Krakers gaan in Spanje steeds professioneler te werk

Het gaat niet om een incidenteel geval. In andere delen van de provincie zijn gelijksoortige advertenties te vinden. “Te koop met krakers”, leest een andere advertentie op een andere website van een appartement van 113 vierkante meter in El Ejido, beschikbaar voor 52.000 euro. Op dezelfde website worden twintig woningen geadverteerd in dezelfde situatie als die in El Ejido.

Situatie die ‘iedereen schaadt’

“Huizen met krakers zijn vooral in bezit van banken, zegt José Miguel Clemente, een vastgoedexpert met veel ervaring met deze situatie, die in zijn optiek “iedereen schaadt”. Het zorgt er namelijk voor dat de markt devalueert. “Als de bank geen bezettingsproblemen had, zouden ze de huizen gewoon kunnen verkopen”, legt hij uit. Hij vervolgt dat ze de prijzen flink verlagen omdat anders er sowieso geen verkoop is. “Dit heeft gevolgen voor banken, investeerders en degenen die een huis willen hebben en dat niet kunnen kopen”, stelt hij.

Advertenties van gekraakte woningen

Pisos.com, Idealista of Milanuncios zijn enkele van de platforms die door particulieren en professionals worden gebruikt om deze eigendommen te adverteren. Advertenties van huizen met krakers wisselen hier af met die van huizen zonder problemen met illegale bewoning. Maar het zouden er veel meer kunnen zijn, aldus een van bovengenoemde professionals uit de vastgoedsector in Almería.

Zakelijke kans

Maar wie koopt er een huis met krakers erin? “Er zijn mensen die een zakelijke kans zien. Doorsnee beleggers die denken de krakers uit te kunnen zetten om de woningen later voor veel meer geld te verkopen”, zegt een van de de deskundigen.

Er zijn ook investeringsfondsen die zich speciaal toeleggen op dit soort acquisities. Als voorbeeld wijst Clemente op een geval van een gebouw met 14 woningen – “allemaal bezet” – in Campohermoso (Níjar). Dat werd gekocht door een fonds dat dezelfde bewoners vervolgens aanbood om de woningen legaal over te nemen. “Ik denk dat ze op die manier zes van de flats hebben verkocht”, merkt hij op.

Uitzettingen en beveiliging

Op dezelfde webpagina’s met advertenties voor verkoop en verhuur, adverteren bedrijven die gespecialiseerd zijn op het uitzetten van krakers. Een groeiende, maar zeer controversiële markt in Spanje. “Gedurende de pandemie werden zelfs strandchalets bezet”, zegt de vastgoedverkoper over een van de redenen die tot dit scenario hebben geleid.

Bekijk ook: Help, mijn huis in Spanje is gekraakt! Wat nu?

Steeds meer mensen uit Almería kiezen er volgens hem voor hun huizen te beveiligen met ‘antikrakers’-deuren en met beveiligings- en alarmsystemen.

‘Verkopen beste optie’

Maar de advertenties die op voornoemde websites verschijnen en gelinkt zijn aan bezettee woningen, blijven niet beperkt tot aanbieders van anti-krakers- of ontruimingsdiensten. Ook steeds meer bedrijven bieden aan de woningen direct te kopen inclusief illegale bewoners. “Als je een gekraakt huis hebt en je weet niet wat je moet doen, is verkopen een van de beste alternatieven die er op dit moment zijn”, zegt de informatiepagina op de website Urgecompraventa.

Wetgeving beschermt kraker beter dan eigenaar

Dit bedrijf zorgt voor “gemoedsrust” voor verkopers. Die zijn af van hun onderhoudskosten en “wachttijden en complicaties die bij het hele juridische proces” komen kijken. Het is namelijk duidelijk dat de “huidige wetgeving de bezetter beter beschermt dan de eigenaar”. 

Dit bedrijf is slechts een van de vele die zich bezighouden met soortgelijke activiteiten in Spanje, waarvan sommige ontruimingen, bemiddelingen of beheer combineren met de verkoop van dit soort woningen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Fuera ya, dat op haar website verschillende gevallen in verschillende delen van Spanje onthult.

Naast de bedrijven die aanbieden om te investeren in bewoonde huizen, zijn er advertenties voor investeringsmaatschappijen die zich toeleggen op het kopen van huizen “in moeilijke situaties”, die zij definiëren als executies, veilingen en, natuurlijk, illegale bezetting. “We bieden je de oplossing die je nodig hebt om uit die schrijnende situatie te komen”, vertelt een van deze bedrijven in zijn advertentie.

Belachelijk lage prijzen

José Miguel Clemente van Real Estate Expert vertelt hoe de verkoop van onroerend goed wordt gesloten voor bijna belachelijk lage prijzen. “Onlangs werd een bewoond huis in de Cerro de San Cristóbal (in de stad Almería) verkocht voor duizend euro”, vertelt hij erop wijzend dat iedereen die tegen deze prijzen verkoopt, dat doet “omdat ze wanhopig zijn en van de problemen af ​​willen.”

Dit huis was, zoals in vele andere, in bezit van een bank. Clemente wijst ook op andere soorten situaties die zich voordoen in achterstandswijken van de stad. Hier worden sleutels voor een bepaald bedrag “verkocht” en wanneer de eigenaar het pand wil verkopen, blijkt dat het is bewoond.

Aantal gekraakte woningen sterk toegenomen in 2021

In februari schreven we hier dat tot september 2021 het aantal gekraakte woningen in Spanje met 18 procent was toegenomen tot een totaal van 13.389 gevallen. En dat zijn enkel de bekende en geregistreerde gevallen. De officiële statistieken, gemeld door Europa Press, bevestigden de opwaartse trend van dit fenomeen in 2021. De trend viel samen met de instructies van de procureur-generaal en het ministerie van Binnenlandse Zaken van september 2020 om inbraak en kraken aan te pakken. 

Wat te doen als je woning bezet is?

Zodra je merkt dat mensen illegaal in je huis verblijven, bel dan meteen de politie en schakel juridische hulp in. Sluit vooral niet direct nutsvoorzieningen af, zoals gas, licht en water, want dan ben je – hoe tegenstrijdig dat ook klinkt – in overtreding. Via de app ‘Alert Cops’ van de Spaanse nationale polite en de Guardia Civil kun je direct melding maken van een woningkraak. 

Dit vind je misschien ook leuk