Sluiting bankfilialen treft nu ook grote steden in Spanje

door admin
Sluiting bankfilialen treft nu ook grote steden in Spanje

Spanje staat hier echter niet alleen in. In veel Europese landen neemt het aantal bankkantoren af. Uit gegevens van de Banco de España blijkt dat in de afgelopen 10 jaar er bijna 21.000 filialen zijn gesloten in Spanje. In december 2011 telde Spanje nog 40.103 bankfilialen, eind 2021 waren dat er nog maar 19.104.

Meer dan helft bankkantoren Spanje gesloten

Over heel Spanje is er gemiddeld 52,3 procent van het aantal bankkantoren sinds 2011 gesloten. In enkele regio’s valt dit percentage hoger uit tot rond de 60 procent in Catalonië, Madrid, Valencia en Andalusië. In de Catalaanse stad Tarragona zijn er in het laatste decennium de meeste bankfilialen (67,8 procent) gesloten.

Vooral sinds de digitaliseringsslag bij veel Spaanse banken focussen de banken zich steeds meer op de dorpen en steden waar wel veel mensen wonen en waar het nog kostendekkend is om open te blijven voor klanten. In de afgelopen jaren zijn ook veel banken gefuseerd waardoor weer meer filialen zijn verdwenen.

Dat betekent dat mensen worden gedwongen om steeds verder te moeten rijden om hun bankzaken te regelen en soms zelfs om te pinnen. In 1981, terwijl Spanje toen 10 miljoen minder inwoners had, was er gemiddeld één bankfiliaal per 1.363 inwoners in Spanje. In 2021 ziet de situatie er heel anders uit met gemiddeld een filiaal voor 2.477 inwoners. Vooral Catalonië heeft de afgelopen decennia aanzienlijk ingeleverd aan bankfilialen.

Ook minder geldautomaten in straatbeeld Spanje

Niet alleen bankkantoren verdwijnen massaal uit het Spaanse straatbeeld, er zijn ook minder geldautomaten aanwezig. Zo is er in 4.115 Spaanse gemeentes zelfs niet één pinautomaat te vinden. Het aantal geldautomaten is tussen 2008 en 2017 met bijna 18 procent gedaald. Volgens de laatste gegevens van de Banco de España hadden eind 2020 1.000 mensen toegang tot gemiddeld 1,5 geldautomaat.

Hoewel deze trend vooral de minderbevolkte gebieden in Spanje trof, verdwijnen er dus steeds meer geldautomaten uit steden waar wel veel mensen wonen. Zo zijn er in Madrid 64 gemeentes zonder geldautomaat en in Barcelona hebben mensen in 99 gemeentes geen toegang tot contact geld in eigen dorp. Cádiz en Santa Cruz de Tenerife zijn de enige plekken in Spanje waar alle gemeentes tenminste één bankfiliaal of geldautomaat hebben.

Komende jaren geen verbetering in Spanje

Hoewel de situatie steeds erger wordt, verwacht de Banco de España dat deze trend van verdwijnende bankfilialen en geldautomaten zich de komende jaren zal doorzetten. Dit baseert de Spaanse bank op de digitaliseringsslagen die banken nog willen maken en het feit dat banken hun processen nog efficiënter in willen gaan richten.

Dit vind je misschien ook leuk