Dakloos in Spanje omdat een kraker je woning bezet

door admin
Dakloos in Spanje omdat een kraker je woning bezet

‘Ongelooflijk dat ik degene ben die nu op straat moet slapen’ zegt María Luisa die twee jaar heeft doorgebracht zonder ook maar één euro van haar – toen nog – huurder heeft ontvangen.  Tegenwoordig slaapt ze in het portiek van haar eigen koopwoning en is het de kraker in haar huis die de politie belt om haar te dwingen weg te gaan. 

Bekijk ook: Help mijn huis in Spanje is gekraakt! Wat nu?

Gedurende 20 jaar betaalde de nu 57-jarige María Luisa netjes haar hypotheek. Dat ze nu op straat moet leven had ze nooit zien aankomen. Dat is echter wel de situatie waar ze door de kraker in haar woning terecht is gekomen. Het gaat om een voormalige huurder die twee jaar geleden, precies toen de lockdwon begon, is gestopt met het betalen van de huur. De huurder weigerde daarop de woning van Maria Luisa te verlaten. Toch is dat nu de enige woning die Maria Luisa heeft. Ze is inmiddels gescheiden en heeft een meer dan precaire baan.

“De kraker zegt dat hij kwetsbaar is, maar uiteindelijk ben ik de kwetsbare”, klaagt María Luisa, terwijl ze de slaapzak opvouwt bij haar huis in de wijk Carabanchel in Madrid. “Toen de huurder stopte met het betalen van de huur was ik net gescheiden en de huur was het enige dat ik had. Ik werkte als vertegenwoordiger op straat en met de lockdown had ik ook geen werk meer. Sindsdien sliep ik op de bank bij vrienden, maar ik kan het niet meer aan.”

De kraker heeft wel verschillende banen gehad: “Ik weet het omdat ik hem heb gevolgd en heb zien werken in een winkel en in een restaurant, maar elke keer als ik naar de rechtbank ga, stopt hij met werken.”

Het “sociale schild” van de regering

Als huiseigenaar is Maria Luisa, net als zoveel anderen in Spanje – aan handen en voeten gebonden, aangezien de regering voor de zoveelste keer de schorsing van gedwongen huisuitzettingen (ingevoerd om mensen tijdens de pandemie te beschermen) heeft verlengd. “Nu moet ik wachten tot oktober en waarschijnlijk wordt die schorsing nog een keer verlengd. Het moet de enige covid-maatregel zijn die nog van kracht is en wat ze ons daarmee aandoen is schandalig”, zegt de huiseigenaresse verontwaardigd. “Ze gebruiken ons als sociale schilden en ik ben al meer dan 20.000 euro kwijt. Als ze geen woningen hebben om de mensen die het nodig hebben te huisvesten, laat ze hen naar La Moncloa of Galapagar brengen, maar ze kunnen niet onze huizen gebruiken alsof ze eigendom van de staat zijn”.

Bekijk ook: Aantal gekraakte woningen in Spanje met 18 procent toegenomen

María Luisa is ook boos dat ze “geen enkele euro” van de compensatieregeling die voor deze gevallen in het leven is geroepen heeft ontvangen. In plaats daarvan biedt de sociale dienst haar – en niet de kraker die haar huis bezet – als enige alternatief dat ze een kamer moet zoeken in een gedeelde woning. “Het lijkt een slechte grap, maar ja… Ze zeggen me dat ze me helpen om een kamer te vinden die ik kan betalen. Zou het niet normaler zijn dat ze die kamer zoeken voor de kraker?! Degene met een woning in bezit ben ik!”

Maria Luisa kan aangeklaagd worden voor intimidatie

Alleen in deze “omgekeerde wereld” die Maria Luisa beschrijft, kan het zo zijn dat zij degene is die in het vizier van Justitie staat. Nadat ze zich met haar slaapzak voor de deur van haar eigen huis had geïnstalleerd, belde de kraker dinsdagavond de politie. “Er zijn twee agenten van de oproerpolitie en twee politieauto’s gekomen. Ik denk dat er in totaal twaalf agenten waren. Het is ongelooflijk dat er zoveel wordt ingezet tegen mij en tegen andere, veel ernstiger zaken geen”. Maria Luisa werd gewaarschuwd dat ze aangegeven kan worden wegens intimidatie. 

Bekijk ook: Verkoop van woningen inclusief krakers een nieuwe trend op de Spaanse vastgoedmarkt

“Ik doe niets verkeerd. Ik probeer samen met andere collega’s van het Platform Gedupeerden van Krakers dit probleem zichtbaar te maken. Er zijn veel huiseigenaren in dit land in dezelfde situatie en het kan iedereen overkomen”, waarschuwt Maria Luisa.

Krakers hebben rechten in Spanje

Het fenomeen kraken veroorzaakt al langer grote verontwaardiging onder de Spaanse burgers, vooral als het gaat om mensen die eerste of tweede woningen bezetten. Gek genoeg hebben ook mensen die illegaal een woning bezetten rechten. Zo ben je als huiseigenaar in overtreding als je bijvoorbeeld het gas, licht of water afsluit als anderen je woning hebben gekraakt.

Hoe te handelen als je woning in Spanje is gekraakt?

Je kunt drie dingen doen wanneer je anderen aantreft in jouw eigendom in Spanje. Je kunt de politie bellen, direct aangifte doen of een advocaat in de arm nemen. Op het moment dat je als eigenaar ontdekt dat je woning is betreden, is de eerste stap de politie te waarschuwen opdat deze zo snel mogelijk kan handelen. Zorg dat je altijd bij de documenten kunt, die het eigendom van het onroerend goed dat is gekraakt goed kunnen aantonen, inclusief de inschrijvingen bij de gemeente (empadronamiento) en bij het kadaster. Soms komen krakers met valse huurcontracten. Als jij dan vervolgens niet kunt aantonen dat je de eigenaar van de woning bent, kan dat het proces van uitzetten flink vertragen en ook duurder maken.

Dit vind je misschien ook leuk