Wereldgezondheidsorganisatie blij met 500 rookvrije stranden in Spanje

door admin
Wereldgezondheidsorganisatie blij met 500 rookvrije stranden in Spanje

In heel Spanje bestaan al meer dan 500 rookvrije stranden. “Ze helpen niet alleen om tweedehandse blootstelling aan tabaksrook te verminderen, die jaarlijks wereldwijd meer dan 1,2 miljoen vroegtijdige sterfgevallen veroorzaakt, maar ze verminderen ook zwerfvuil, voorkomen milieuschade door sigarettenpeuken en verbeteren de dienstverlening”, benadrukt de internationale gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties.

“Krachtige campagne”

De WHO benadrukt dat deze “krachtige campagne” “de weg vrijmaakt om de consumptie van sigaretten op alle stranden te verbieden”. “De drijfveren zijn niet alleen gezondheid, maar ook het milieu. De gezondheidsorganisatie wijst erop dat lang nadat een sigaret is uitgegaan, deze schade aanrichten in de vorm van niet-biologisch afbreekbare peuken, waarvan jaarlijks miljoenen kilo’s worden weggegooid”.

Bekijk ook: Denia sluit zich aan bij Rookvrije Stranden
 
Een op de vijf volwassenen en tieners rookt 

In Spanje, waar bijna een op de vijf volwassenen en adolescenten rookt (18% van de volwassenen rookte tabak in 2020 en 21% van de adolescenten van 15-16 jaar rookte sigaretten in 2019), is de gezondheids-, economische en milieu-impact van tabaksgebruik “aanzienlijk” , Volgens de WHO.

Recht om in een tabaks- en nicotine vrij land te leven

Tegelijkertijd viert de organisatie dat Spanje “een van de weinige landen in de Europese regio van de WHO” is die de consumptie van tabak in alle gesloten openbare plaatsen verbiedt. De WHO wijst dit succes toe aan de organisatie Nofumadores.org die strijdt voor het recht om in een tabaks- en nicotinevrij land te leven.

In 2018 lanceerde Nofumadores.org een petitie waarin werd opgeroepen tot rookvrije stranden in heel Spanje. Hoewel de petitie alleen via de organisatie en sociale netwerken werd gedeeld, verzamelde deze in twee weken tijd 107.000 handtekeningen.

De voorzitter van Nofumadores.org, Raquel Fernandez Megina: “De WHO feliciteerde ons met het voorstel en vertelde ons dat deze campagne het ministerie helpt bij het toepassen van dit soort maatregelen. Politici hebben namelijk sociaal draagvlak nodig om de wetten te veranderen.  Vanaf maart 2022 had de petitie meer dan 331.000 handtekeningen en dat aantal blijft groeien.

17,5% van de Spaanse stranden rookvrij 

Hoewel het eerste strand van Spanje in 2006 rookvrij werd verklaard, was in 2018 slechts 91 (3%) van de stranden rookvrij. Na campagnes die in heel Spanje door voorstanders van tabaksontmoediging werden gevoerd, steeg dit aantal tot 525 in 2021, dat is 17,5 procent.

Voor de zomer die op het punt staat te beginnen, stijgt het aantal naar 549, volgens gegevens van Nofumadores.org die zijn bijgewerkt tot 19 mei.

Rookverboden buiten komen wereldwijd steeds vaker voor. De wetenschap dat tabak schade aan de natuurlijke wereld en aan andere mensen toebrengt, wordt steeds meer erkend. Rookverboden op stranden winnen daardoor ook aan kracht in landen zoals Italië, de Verenigde Staten en Australië. 

“Een van onze doelen is om het aantal rookvrije buitenruimtes uit te breiden. De stranden waren goed om mee te beginnen omdat we wisten dat we konden rekenen op de steun van de milieubewegingen. We konden bovendien ook rekenen op de steun van gezinnen die het zat zijn om hun kinderen te zien spelen met de sigarettenpeuken die ze vinden terwijl ze met het strandzand spelen”, benadrukt Raquel Fernández Megina.
 
Goede maatregelen voor de volksgezondheid 

Nofumadores.org rekent ook op de steun van lokale besturen en de toeristische sector: “Er waren al veel rookvrije strandinitiatieven in Spanje die werden gepromoot door lokale besturen. Die realiseren zich ook dat rookvrije stranden hun schoonmaakkosten zouden verlagen. Bovendien heeft Spanje bijna 8.000 kilometer kustlijn met meer dan 3.0000 stranden en het land leeft daarom van het toerisme. Dat betekent dat die stranden, waar de toeristen op afkomen van hoge kwaliteit moeten zijn.”

Bekijk ook: Tweederde van Spanjaarden is voor een rookverbod op terrassen en stranden

Dit vind je misschien ook leuk