Algerije bevriest handels- en politieke betrekkingen met Spanje

door admin
Algerije bevriest handels- en politieke betrekkingen met Spanje

Het bevriezen van de betrekkingen en verbreken van het vriendschapsverdrag is een reactie op de abrupte verandering van standpunt van de president van de Spaanse regering over de kwestie van de Westelijke Sahara. 

Marokko wil dat de Westelijke Sahara een verregaande vorm van autonomie krijgt, maar het koninkrijk zou dan wel zeggenschap houden over buitenlands beleid en defensie. Algerije is daar fel tegenstander van en steunt de onafhankelijkheidsbeweging in de regio, Polisario.

Spanje schaart zich sinds maart, na eerder lange tijd neutraal te zijn geweest, achter de autonomieplannen van Marokko voor de geannexeerde regio. Woensdag verdedigde premier Sánchez dit besluit in het parlement. 

Dialoog en diplomatie

De crisis tussen de twee landen moet worden opgelost ‘via dialoog en diplomatieke kanalen’, maar vooralsnog is het iets ‘tussen de twee landen’, dat wil zeggen zonder directe tussenkomst van de EU, ondanks het feit dat het Algerijnse besluit in strijd is met de associatieovereenkomst tussen de EU en Algerije.

De Commissie sluit niet uit dat er een rapport wordt opgesteld over de gevolgen van deze breuk tussen Algiers en Madrid. dat zeer waarschijnlijk zal weerspiegelen dat een ander Europees land, en wel Italië , snel de commerciële en economische posities heeft ingenomen van het verdreven Spanje.

‘We analyseren de implicaties en de nationale en Europese praktische reikwijdte om een adequaat, sereen, constructief en krachtig antwoord te geven ter verdediging van de belangen van Spanje en Spaanse bedrijven’, melden officiële bronnen. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, zei donderdag ‘een sereen, constructief antwoord te zullen geven ter verdediging van Spanje’. 

Dit vind je misschien ook leuk