Vakantie in Spanje duurder dan ooit

door admin
Vakantie in Spanje duurder dan ooit

“Está todo muy caro” (alles is zo duur) is een zin die de laatste tijd veel wordt uitgesproken als het gaat om vakanties in Spanje. Van strandvakanties tot een hutje in de bergen, met de auto of toch het vliegtuig, de prijzen zijn omhoog geschoten. Na twee jaar pandemie, en nu een zomer volledig zonder beperkingen in zicht, zijn mensen toe aan vakantie. Echter, volgens gegevens van het Nationaal Instituut voor Statistiek zijn hotelovernachtingen gemiddeld 45,4 procent duurder dan vorig jaar.

Prijzen hotelovernachtingen in Spanje stijgen al jaren

Toch lijken de pandemie en de inflatie slechts een deel van de oorzaak te zijn. De stijging van prijzen voor een hotelkamer stijgen al sinds 2013. Tussen januari en april van dat jaar kostte een hotelkamer gemiddeld 68 euro per nacht. Hoewel de prijzen tijdens de pandemie een stuk lager lagen, zijn deze dit jaar gestegen tot gemiddeld 90 euro per nacht. ‘

De stijging van de prijzen komt echter niet onverwacht, zo schreef de Spaanse nieuwssite Lasexta.com op donderdag. Het is een moeilijk jaar geweest voor hoteliers en vliegmaatschappijen. Het onderhoud van hotels en vliegtuigen gaat gewoon door maar de inkomsten stonden twee jaar lang op een laag pitje. De Spaanse consumentenorganisatie OCU geeft aan deze recordprijzen reizigers het gevoel kunnen geven dat de toeristische sector wil terugverdienen wat ze twee jaar lang is misgelopen.

Ruimte, rust en natuur blijf Spanjaarden trekken

Toch ziet de sector, waarschijnlijk vanwege de aanzienlijke prijzen van hotels, een toename in het aantal boekingen van huisjes en campings langs het strand, maar zeker ook in het binnenland van Spanje. Het gevoel van ruimte, natuur en niet teveel mensen om je heen in een hotelzwembad of in een eetzaal is ook na de pandemie nog zeer in trek, zo meldt een woordvoerder van de Andalusische Campingfederatie.

Hoewel er sprake is van meer boekingen voor campings, gaat slechts 3 procent van de Spanjaarden kamperen. Volgens de federatie is er dus nog groei mogelijk, vooral gezien het feit dat in andere Europese landen dat percentage gemiddeld op 30 procent ligt.

Bijna 5 miljoen Spanjaarden kunnen geen vakantie betalen

Ondanks dat Spanjaarden op zoek zijn naar goedkopere vakanties, blijft voor velen een kort moment weg van huis slechts een droom deze zomer. Volgens een studie van het OCU heeft 21 procent van de Spanjaarden besloten om vakantie dichtbij huis of op het platteland te vieren.

Uit onderzoek van het Europees Verbond van Vakverenigingen (ETUC) blijkt dat in 2021 meer dan 4,7 miljoen Spanjaarden op het randje van armoede leefden. Zij beschikken over een inkomen dat gemiddeld 60 procent onder het gemiddelde inkomen ligt en hadden vorig jaar niet de mogelijkheid om op vakantie te gaan. Hoe dat dit jaar zal uitpakken, zullen cijfers later dit jaar moeten aantonen.

Dit vind je misschien ook leuk