Brand in Zamora had niet zo allesverwoestend hoeven zijn

door admin
Brand in Zamora had niet zo allesverwoestend hoeven zijn

Op het plein en in het La Marina-park werden leuzen gescandeerd en werden betere maatregelen geëist op het gebied van planning en bosbeheer, waarmee rampen zoals de brand die zich het afgelopen weekend voltrok voorkomen kunnen worden.

Vanaf een podium werd een verklaring voorgelezen van het platform La Culebra no se calla (Culebra zwijgt niet) bestaande uit 33 organisaties en verenigingen uit de regio. Aan het podium hing een spandoek met als opschrift “Sierra de la Culebra zwijgt niet. Herstel en toekomst nu!”

Rampgebied

Druk werd gesproken over wat misging tijdens de vier “horrornachten” waarin het verzengende vuur alles op zijn pad verwoestte. De ramp is zo groot dat de centrale regering het gebied tot rampgebied heeft verklaard. “In Carracedo de Vidriales moesten de inwoners zelf beginnen met het blussen van het vuur omdat er niet genoeg brandweerlieden waren en toen ze zagen dat het vuur over de weg sprong, moesten ze gaan helpen”, zegt een inwoner van het gebied die haar tranen niet kan inhouden als haar gevraagd wordt naar haar ervaringen.

De bevolking van het gebied wil dat er het hele jaar door meer brandweerlieden en agenten worden ingezet om preventieve werkzaamheden uit te voeren zoals het schoonhouden van de bossen. Zo kunnen grote drama’s als deze in elk geval deels voorkomen worden.

Een veelvoud aan spandoeken wijst de toeschouwer op de omvang van de ramp: “wat zal ons vee moeten eten?” en “de Sierra de la Culebra staat in brand en de regering weet van niets” of “de Sierra de la Culebra verbrand en verontwaardigd”.

Een andere inwoner herinnert zich nog goed het vuur van 1991 dat ook een groot deel van het bos verwoestte. ‘Er moet schoongemaakt worden, er zijn formules en manieren om dat te doen en te voorkomen dat dit zich nog eens herhaalt. Men moet de brandgangen het hele jaar door schoonhouden zodat ze effectief zijn bij het tegengaan van het vuur”. Liefst 23 gemeenten zijn getroffen door de ramp. Duizenden projecten van inwoners liggen nu begraven in de as.

Van ‘leeg Spanje naar verbrand Spanje’

Het gebied is in een tijdsbestek van 72 uur veranderd van ‘leeg Spanje’ naar ‘verbrand Spanje’. Een enorm oppervlak volledig ontdaan van “hoop, van duizenden projecten, van herinneringen en manieren van leven die nu onder de as liggen”, aldus enkele woorden uit het manifest voorgelezen door een woordvoerder van Platform “La Culebra zwijgt”.

Grootste brand van afgelopen 10 jaar in Spanje

De bosbrand in de Sierra de la Culebra staat nu te boek als de grootste brand in Castilla y León en een van de grootste in de afgelopen 10 jaar in Spanje. Het vuur heeft 43% van de grensoverschrijdende natuurlijke enclave verwoest tussen woensdagmiddag 15 juni en zondag 19 juni. Volgens de boze inwoners had de brand diezelfde woensdagmiddag nog geblust kunnen wordenn, ware het niet dat er onvoldoende mensen en middelen beschikbaar waren. Ook brandweerlieden in de regio eisen ontslag van mensen op sleutelposities in het beheer van de bosbrand.

Motie voor uitbreiding bosbrandenbestrijdingsdienst verworpen

Ondertussen hebben de partijen PP en Vox in het parlement van Castilla y León een motie van de PSOE verworpen. Hierin verzocht de partij om een uitbreiding van de dienst voor brandbestrijding en noodoperaties. Meer brandweerlieden en meer mensen die gedurende het hele jaar preventietaken kunnen uitvoeren. Het doel was om een permanente, gecoördineerde en goed bezette brandbestrijdingsdienst te hebben voor heel Castilla y León. Bovendien zijn alle regionale partijen in het parlement – behalve PP en Vox – voorstander van een onderzoekscommissie die de oorzaken en het beheer van de brand in Zamora gaat onderzoeken.

35 Miljoen naar gedupeerden

De regioregering maakte bekend 35 miljoen euro vrij te maken voor de gedupeerden van de brand. Tijdens zijn bezoek aan het verwoeste gebied beloofde premier Sánchez een investering van 2 miljoen euro te doen voor economisch herstel en herstelwerkzaamheden in het verbrande gebied. De voorkeur daarbij zal gaan naar lokale bedrijven. 

“We zijn een deel van onze geschiedenis kwijt”

De schade is ongekend aan een gebied dat al geteisterd werd door leegloop en vergaande vergrijzing. “We zijn een deel van onze geschiedenis kwijt”, zegt de burgemeester van Riofrío de Aliste in El Confidencial. “Wat is gebeurd, is gebeurd, nu komt het ergste, de wederopbouw”.

Veel bewoners haalden hun inkomsten uit kastanjes, paddestoelen, bijen en honing. Dat is allemaal verbrand. Boeren met vee dat voorlopig nergens meer kan grazen, de jachtsector die het voor het komende seizoen wel kan vergeten. Ook trok het gebied de laatste jaren meer toeristen. Mensen die afkwamen op de natuur om te wandelen, kamperen of wolven wilden spotten.

Dit vind je misschien ook leuk