"Buitensporig geweld" gebruikt tegen migranten door Spanje en Marokko

door admin
"Buitensporig geweld" gebruikt tegen migranten door Spanje en Marokko

Volgens Marokkaanse en Spaanse ngo’s ging het om 37 doden als gevolg van schermutselingen tussen de migranten en de grensbewakers. Daarom heeft de internationale organisatie opgeroepen het “geweld” te onderzoeken.

“Geschokt”

De woordvoerder van de algemeen secretaris van de VN, Stéphane Dujarric, zinspeelde dinsdag tijdens zijn dagelijkse persconferentie op de gebeurtenis in Melilla. Hem werd gevragd naar de gebruikelijke reacties van “verdriet” of geschoktheid van de algemeen secretaris António Guterres, op de gebeurtenissen. “Nu u mij daarover vraagt, wil ik, met een term die we al hebben gebruikt, uitdrukken hoe geschokt we waren door de beelden van het geweld diet we dit weekend aan de grens tussen Marokko en Spanje in Noord-Afrika zagen [… ] Wat opnieuw heeft geleid tot de dood van tientallen mensen, asielzoekers en migranten”, zei Dujarric.

“Gebruik van buitensporig geweld”

De woordvoerder bevestigde dat een “gebruik van buitensporig geweld” door de autoriteiten is waargenomen. Volgens hem moet dat worden onderzocht omdat het “onaanvaardbaar” is. Daaraan voegde hij toe dat het onevenredige gebruik van geweld “aan beide zijden van de grens” heeft plaatsgevonden.  

“Mensen op de vlucht hebben mensenrechten”

Dujarric herinnerde de staten eraan dat “ze verplichtingen hebben” uit hoofde van het internationaal recht en de mensenrechten. Hij benadrukte dat de Verenigde Naties druk op hen zullen blijven uitoefenen om te respecteren “wat velen van hen hebben afgesproken in het ‘Global Compact on Migration’.

Bekijk ook: NAVO breidt voor het eerst bescherming uit tot Ceuta en Melilla

“Mensen op de vlucht hebben mensenrechten, en deze moeten worden gerespecteerd. We zien dat ze maar al te vaak niet worden gerespecteerd”, voegde Dujarric eraan toe.

Bij een poging van meer dan 2.000 migranten om over het Melilla-hek te springen, vielen afgelopen vrijdag volgens gegevens van de Marokkaanse regering minstens 23 doden. Volgens verschillende ngo’s zouden 37 mensen het leven hebben gelaten.

De aanklager opent een onderzoek

Het onderzoek naar de gebeurtenissen aan de grens met Melilla is inmiddels geopend door de procureeur-generaal van de staat. 

Verdeelheid binnen coalitie

Na de gebeurtenissen bij het Melilla-hek afgelopen weekend, eiste Unidas Podemos, coalitiepartner van de PSOE-regering, een onafhankelijk onderzoek en een veroordeling van de Marokkaanse politieactie. Zij schrijven de “tragische uitkomst” van de sprong toe aan de omheining. Ondertussen steunde premier Pedro Sánchez en zijn partij Rabat en vermeden het te reageren op dit onderzoek. Zij gaven de “internationale maffia” de schuld van de gebeurtenissen. 

Dit vind je misschien ook leuk