Gratis treintickets in Spanje voor korte en middellange afstanden

door admin
Gratis treintickets in Spanje voor korte en middellange afstanden

De bekendmaking van (onder bepaalde voorwaarden) gratis reizen per trein in Spanje gebeurde op 12 juli door premier Sánchez. Tickets voor alle pendeltreinen (Cercanías en Rodalies) en regionale trajecten voor middellange afstanden onder de 300 km (Media Distancia-routes) van Renfe zijn tussen 1 september en 31 december gratis.

Voorwaarden voor gratis reizen per trein in Spanje

Er gelden echter wel enkele voorwaarden aan het gratis reizen: Zo geldt de korting van 100 procent alleen op tickets voor meerdere reizen (minimaal 10 retourtickets) en zijn enkele reizen, reizen bij andere maatschappijen en tickets voor lange afstandensreizen uitgesloten.

Enkele maanden geleden werd al een behoorlijke korting op treinreizen aangeboden. Dit was om de 30e verjaardag van Renfe te vieren. Later werd in juni een korting van 50 procent op Renfe-tickets aangeboden in een poging om forenzen tegemoet te komen.

Spaanse premier komt op voor werkende Spanjaarden

Met deze maatregel wil de premier de kosten van levensonderhoud van de Spanjaarden tijdelijk verzachten. Duitsland voerde eerder een soortgelijke maatregel in. Deze was eerder ook tijdelijk, maar werd vervolgens verlengd met een kortingskaart waarmee onbeperkt gereisd kan worden met het OV.

Sánchez richtte zich dinsdag, tijdens het bekendmaken van diverse maatregelen, tot de burger: “Ik ben me volledig bewust van de dagelijkse problemen waar de meeste mensen mee te maken hebben. Ik weet dat je salaris minder waard wordt, dat het moeilijk is om de eindjes aan elkaar te knopen en dat de boodschappen steeds duurder worden. Ik zet alles op alles om de werkende Spanjaarden van dit land te beschermen.”

Hoe worden gratis treintickets in Spanje gefinancierd?

De gratis treinkaartjes worden gefinancierd uit de zogenaamde ‘windfall taks’, de extra winstbelasting die door de overheid wordt opgelegd aan banken en energiebedrijven die profiteren van de stijgende rente en energieprijzen. Deze nieuwe heffing wordt naar verwachting in 2023 ingevoerd en kan in twee jaar tijd tot 7 miljard euro opbrengen. Dezelfde heffing zal ook worden gebruikt om 12.000 nieuwe woningen te bouwen en studies te financieren voor jongeren.

Dit vind je misschien ook leuk