Brandweerman en burger omgekomen bij bosbrand in Spanje

door admin
Brandweerman en burger omgekomen bij bosbrand in Spanje

Maandagochtend vroeg zijn nog 40 bosbranden actief. Evenens op maandagochtend maakten de hulpdiensten van Castilla y León bekend het lichaam van een 69-jarige man te hebben gevonden op een plaats die is afgebrand door de bosbrand Locacio in de provincie Zamora. Het zou gaan om het tweede dodelijike slachtoffer bij deze Zamora-brand. Zondg kwam een brandweerman om het leven nadat hij vast was komen te zitten tussen de vlammen bij zijn bluswerkzaamheden op de grond. 

Op zondag bleven vlammen hun verwoestende werk doen in de provincies Cáceres, Salamanca en Málaga. De hoge temperaturen tijdens de hittegolf die de afgelopen dagen boven een groot deel van Spanje hing, hielpen niet mee. Het kwik steeg op tal van plaatsen tot ver boven de 40ºC. Dit in combinatie met harde wind en een relatief droog voorjaar zorgde ervoor dat het risico op brand dagenlang extreem hoog was. En dat hebben velen geweten. Ook zijn er zondag nieuwe branden ontstaan in Ourense en Barcelona. 

Brandweerman komt om het leven

De 60-jarige brandweerman Daniel G.V. overleed nadat hij vast kwam te zitten tussen twee vuurfronten van de brand bij Losacio. De regionale regering bevestigde zondag het overlijden van de brandweerma op Twitter met de woorden: “Het belangrijkste bij een operatie zijn de mensen. Mensen die hun leven op het spel zetten. Vandaag is Daniel G.V., van de C-9.9 brandweerwagen, tijdens het blussen van de Losacio-brand overleden. We hadden dit nieuws nooit willen geven. Onze innige deelneming”.

Twee collega’s van het zondag omgekomen brigadelid liepen brandwonden op. Zij moesten worden geëvacueerd met lichte brandwonden. Dat verklaarde de Junta de Castilla y León aan EFE. Ze raakten gewond bij de evacuatie van 1.800 mensen uit negen dorpen die door deze brand moesten worden geëvacueerd. Ze werden ondergebracht in een sportcomplex in Zamora. 

De brand in Losacio was aangemerkt als eentje van niveau 2 vanwege het brandgevaar voor bewoonde gebieden. Inwoners van San Martín de Tábara, Sesnández de Tábara en Ferreruela werden op zondag geëvacueerd. Ook de spoorlijn tussen Valladolid en Puebla de Sanabria erd afgesloten.

Volgens de eerste informatie zou de brand zijn veroorzaakt door een blikseminslag tijdens een storm zondagmiddag in het gebied.

Natuurreservaten in Extremadura bedreigd

Drie van de bronnen van grootste zorg bevinden zich in Extremadura. Allereerst baren de actieve branden in Casas de Miravete en Las Hurdes zorgen. Hier zijn respectievelijk 3.000 en 8.000 hectare verwoest. Daarnaast is er een andere brand uitgebroken in El Valle del Jerte, bekend van de jaarlijks overdadig mooi bloeiende kersenbomen. Volgens de bosbouwdirecteur van Extremadura is deze brand aangestoken.

De Spaanse premier en koning Felipe VI zullen maandag naar Extremadura reizen om de getroffen gebieden daar te bezoeken.

Bosbrand in de Sierra de Mijas gestabiliseerd

In Andalusië zijn de hulpdiensten erin geslaagd de brand te stabiliseren die sinds afgelopen vrijdag woedde in de bergen van Mijas, Alhaurín el Grande en Alhaurín de la Torre (Málaga). Volgens de Andalusische regering is de evolutie nu gunstig, met bijna 90 procent van de perimeter verzekerd. De regering benadrukt dat men voorzichtig moet blijven omdat de troepen de “meest kritieke” uren doormaken als gevolg van de stijging van de temperaturen, aangezien reactiveringen kunnen plaatsvinden. Volgens de eerste officiële schattingen zijn meer dan 2.500 hectare verbrand. Met name hellingen aan de noordkant zijn zwartgeblakerd. Bijna 3.000 mensen zijn geëvacueerd geweest.

Wind als gevolg van DANA lastig voor bluswerk

Het Staats Meteorologisch Agentschap (AEMET) voorspelt dat een depressie (DANA) met harde wind op maandag zijn beweging naar het noordoosten zal voortzetten. Daardoor treedt Atlantische wind binnen en dat zal het bluswerk kunnen bemoeilijken. 

Huizen en auto’s getroffen door brand in Barcelona

In Catalonië is de bosbrand bij Pont de Vilomara (Barcelona) nog actief en heeft meer dan 1.200 hectare, enkele huizen en auto’s i de urbanisatie Rivera Park in brand gestoken. Ongeveer tweehonderd mensen zijn geëvacueerd uit verschillende urbanisaties in het gebied van de brand. Nog eens 4.500 anderen ondergingen hetzelfde lot vanwege de hevige rookontwikkeling. 

Van het zwartgeblakerde gebied komt bijna 200 hectare overeen met het beschermde natuurgebied van Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Branden leven op door wind in Galicië 

De bosbrand in Riodolas, in Carballeda de Valdeorras (Ourense), is door de harde wind weer aangewakkerd. Al 1.900 hectare zijn verwoest bij 16 branden en inwoners van de parochie van Candedo (Carballeda) en in de steden Alixo en Raxoá, in O Barco de Valdeorras moesten hun huis verlaten. In Candeda beschadigde het vuur al enkele woningen.

Salamanca

Het vuur in Salamanca bij Monsagro werd ook opnieuw actief door de wind. In deze provincie is zo’n 9.000 hectare verwoest. Blusvliegtuigen moesten zich zondagmiddag terugtrekken omdat het onmogelijk was opereren vanwege de sterke wind in het gebied. Om 19 uur op zondag konden ze terugkeren. 

De brandweer is ook nog steeds aan het werk in de Las Batuecas-vallei, waar een kleine brandhaard is gereactiveerd naast het San José-klooster, dat vrijdag moest worden ontruimd vanwege de nabijheid van de vlammen.

Van de brand in de Montes de Valdueza, in de provincie León, is het gevaarniveau verhoogd van 1 naar 2 vanwege de mogelijke risico’s die optreden voor de bevolking en materiële goederen anders dan de natuur zelf.  

Nieuwe uitbraken in Ávila

In Ávila heeft de Junta de Castilla y León niveau 2 toegekend aan de brand die in Ávila uitbrak op zondagmiddag in de gemeente El Herradón de Pinares. Hiervoor moest de CL-505-weg worden afgesloten.

De brand in Cebreros is niet verergerd en, volgens de burgemeester van de stad Avila, Pedro José Muñoz, gaat het om een groot oppervlak dat is verbrand sinds de brand op zaterdagmiddag uitbrak in de bebouwde kom. 

Galicië, twee keer zoveel hectare verbrand in 48 uur

In Galicië zijn momenteel 16 branden actief. Samen hebben die al 6.360 hectare verwoest. Dat is bijna twee keer zoveel als 48 uur geleden. Diverse bewoonde gebieden in de provincies Lugo en Ourense zijn in gevaar volgens het regionale ministerie van Landbouw. 

Dit vind je misschien ook leuk