Drie doden gevallen bij feesten met stieren in Spanje

door admin
Drie doden gevallen bij feesten met stieren in Spanje

Natuurlijk is het dramatisch voor de slachtoffers en hun nabestaanden, daarover bestaat geen misverstand. Het leed had voorkomen kunnen worden als autoriteiten beter zouden luisteren naar dierenbelangenorganisaties zoals PETA. Die roepen al jaren op om een einde te maken aan feesten waar bange en gewonde stieren voor vermaak moeten zorgen van vaak dronken en naïeve feestvierders. 

In tegenstelling tot de stierengevechten waar Spanje deels om bekend staat, zijn de feesten in dorpen niet gecontroleerd. Tijdens een stierengevecht zit het publiek veilig op de tribune en waagt een ’torero’ willens en wetens, afgezien van het leed dat hij de stier toebrengt, zijn leven. Tijdens de festiviteiten in dorpen, die meestal in het zomerseizoen plaatsvinden, worden een paar vechtstieren losgelaten in de straten en mogen mensen die zich in hun zucht naar een heldenstatus of gewoon een adrenalinekick daartoe geroepen voelen voor deze doodsbange en opgefokte dieren uitlopen. En daar gaat het vaak mis.

San Fermín in Pamplona

Het beroemdste voorbeeld hiervan is het stierenrennen in Pamplona tijdens de San Fermín-feesten. Een week lang rennen elke dag groepen, vaak jonge mannen, voor de stieren uit net zolang tot ze – hopelijk voor hen ongeschonden – 850 meter later de stierenarena bereiken. Daar worden de stieren alsnog gedood. Sinds 1911 verloren zeker zestien hardlopers het leven bij dat evenement. Dit jaar raakten een aantal deelnemers slechts gewond.

De drie dodelijke slachtoffers

De slachtoffers raakten alle drie gewond in de laatste twee weken, maar overleden kort na elkaar eerder deze week. In de regio Valencia ging het om twee Spanjaarden van 50 en 56 jaar oud die hun bous al carrer niet meer kunnen navertellen. Het derde dodelijke slachtoffer was een Franse toerist van in de zestig die zwaargewond raakte na een aanvaring met een stier in Pedreguer eerder deze maand. Hij was in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht waar hij deze week overleed. 

“De stier is een dier en mensen riskeren ongelukken”

De regionale overheid van Valencia heeft in reactie op de drie dodelijke slachtoffers in de regio herhaald dat ze de dorpen die deze ‘bous al carrers’ organiseren erop wijzen dat de regels nageleefd moeten worden. Zeker gezien het feit dat afgelopen zaterdag liefst 16 dorpen deze stierenrennen organiseerden. 

Twee van de drie plaatsen waar een dodelijk slachtoffer viel, Picassent en Meliana hebben de rest van de geplande evenementen niet geannuleerd. Het gemeentebestuur van Meliana zegt dat het evenement voldoet aan alle veiligheidsmaatregelen. “De stier is een dier en mensen riskeren het soort toevallige ongelukken die hebben plaatsgevonden”, zegt burgemeester Josep Antoni Riera tegen RTVE.es.

De Vereniging van Stierenvechtclubs van Meliana stelt ook dat zowel de festivalraad als de vrijwilligers “het hele jaar door werken aan het veiligheidsprotocol”. 

Er moet een einde komen aan deze “barbaarse” evenementen

Het commentaar van vice-voorzitter Mimi Bekhechi van dierenrechtenorganisatie PETA liegt er niet om: “Nog drie mensen gedood en nog veel meer stieren doodgestoken in de ring na de “encierro” kunnen worden toegevoegd aan de lange lijst van urgente redenen waarom het stierenvechten in Valencia en de rest van Spanje zou moeten worden verboden. Vóór deze “gevechten” in de arena slaan de stieren op hol en vallen ze in een vlaag van paniek aan, terwijl de mensen, wanhopig om hun lef te bewijzen, zich bij hen voegen in extreem gevaarlijke runs. Er moet een einde komen aan deze barbaarse gebeurtenissen die in het verre verleden zijn geworteld, toen we niets begrepen van de belangen, angst en pijn van andere voelende wezens.”

PACMA wil ook einde aan “nationale schande”

PACMA dringt aan op het zuiveren van verantwoordelijkheden na de drie dodelijke slachtoffers in 24 uur tijd als gevolg van de vieringen van de ‘bous al carrer’ in Pedreguer, Picassent en Meliana, allemaal in de regio Valencia. De dierenpartij betreurt het in een verklaring dat deze drie plaatsen in minder dan 24 uur drie mannen met geweld hebben zien omkomen terwijl ze deelnamen aan lokale stierenvechtfestiviteiten.

De partij eist dat zowel de organisatoren van de evenementen als de respectievelijke gemeenteraden en de Generalitat verantwoordelijk worden gehouden voor het autoriseren van de feesten en “het bewust in gevaar brengen van het leven van burgers en het mishandelen van dieren”.

“Al deze sterfgevallen kunnen worden vermeden met een eenvoudige procedure – zegt voorzitter Javier Luna. Het verbieden van het gebruik van dieren op volksfeesten is geen optie, maar een noodzaak. Het gebruik van dieren op volksfeesten verbieden is geen optie, maar noodzaak. Elke gemeente heeft de macht om deze festivals te organiseren of niet en te beslissen of dieren eraan deelnemen; niemand dwingt hen om mensen op deze manier in gevaar te brengen.”

PACMA wijst ook op het verhoogde risico van de stierenrennen dit jaar nadat ze twee jaar niet georganiseerd konden worden vanwege de pandemie. Het is nu veel drukker en er zijn dit jaar zelfs minderjarigen gezien tijdens een aantal feesten volgens de dierenpartij. “We willen weten hoeveel doden en gewonden er nog moeten vallen voor er een einde wordt gemaakt aan deze nationale schande”.

De partij wil ook dat de algemeen directeur van het directoraat voor dierenrechten, Sergio García Torres, vraagt om onmiddellijke stopzetting van het stierenvechten in Spanje en “niet te letten op de belangen van de veesector of de stierenvechtlobby, de belangrijkste promotors van het stierenrennen.”

Dit vind je misschien ook leuk