Grote brand op Tenerife met vlammen van 60 meter hoog

door admin
Grote brand op Tenerife met vlammen van 60 meter hoog

De wind waait minder hard en de luchtvochtigheid is gestegen, maar de hoge temperaturen werken in het voordeel van de vlammen. De president van de Canarische regering, Ángel Víctor Torres, heeft op zaterdag gemeld dat het gebied dat is getroffen door de brand van niveau 2 al 2.100 hectare bedraagt, hoewel de omstandigheden nu gunstiger zijn en “beter dan we hadden verwacht”.

“Vanochtend is er 2.000 hectare verbrand, dus gedurende de dag is de voortgang van de brand vertraagd, wat goed nieuws is”, zei Torres.
De regering heeft aangegeven dat de toename van de luchtvochtigheid en de afname van de intensiteit van de wind (die lager is dan 30 kilometer per uur) “in het voordeel spelen van de bluswerkzaamheden”, hoewel de hoge temperatuur een probleem blijft.

Vijf gemeenten getroffen

Om deze reden heeft hij aangegeven dat sommige delen van de gemeente La Orotava – de vijfde stad die door de brand is getroffen, samen met Los Realejos, San Juan de la Rambla, Icod de los Vinos en La Guancha – moesten worden geëvacueerd.

Sinds afgelopen donderdag, de dag waarop de noodsituatie begon, tot zaterdag zijn volgens de regionale krant El Dia 585 personen geëvacueerd. Torres heeft opgemerkt dat al deze evacuaties zijn uitgevoerd “om erger te voorkomen, aangezien het vuur zich verspreidt”. De brandhaard die de meeste zorgen baart is degene die richting de vallei van La Orotava loopt, waar veel mensen wonen. 

Omtrek

De technici hebben uitgelegd dat de brand de gemeente Icod de los Vinos al is binnengedrongen, maar de voortgang ervan is gestopt in La Orotava. Wel wijzen ze erop dat de hele perimeter nog actief is. De president aangegeven dat er 13 luchtmiddelen zijn waaraan een tweede watervliegtuig uit Malaga is toegevoegd dat in de loop van zaterdag is aangekomen. Meer dan 150 mensen werken op de grond, wat volgens de president voldoende middelen biedt voor nauwkeurige coördinatie. 

Het heeft echter ook aangekondigd dat zijn regering het het ministerie van Defensie zal vragen om meer hulp van de Militaire Noodeenheid UME.  

Gevecht tegen de tijd

“De troepen maken optimaal gebruik van de uren overdag proberen de moeilijkheden te overwinnen, waaraan de gecompliceerde orografie van het terrein wordt toegevoegd.” De regionale vertegenwoordiger wees er tot slot op dat “niemand de getroffen gebieden kan betreden” en gaf aan dat er gedurende de dag verschillende buitenlanders zijn tegengehouden die er wilden gaan wandelen. Zij zijn gewaarschuwd door de veiligheidstroepen. 

Vlammen van 60 meter hoog

In de nacht van vrijdag op zaterdag draaide plotseling de wind met 180 graden en dit laaide de vlammen op tot een hoogte van 60 meter. Hiermee bereikte het vuur ook Icod de los Vinos. Het had als resultaat dat het vuur in een paar uur tijd van 500 hectare naar 2.000 hectare is gegroeid met een omtrek van 20 kilometer.

De minister van Veiligheid van de regering van de Canarische Eilanden, Julio Pérez wees erop dat het weer ’s nachts “moeilijk” is geweest, vooral door de wind, die “zeer wisselend en met grotere intensiteit dan verwacht” was en vlammen tot 60 meter hoog, wat het bluswerk “moeilijker” maakt.

Bosbranden Canarische Eilanden

Sinds 1968 zijn er meer dan 30 grote bosbranden geweest (van meer dan 500 ha.). Het record aan verbrand oppervlak werd in 2007 geplaatst met meer dan 30.000 ha. verbrand op Gran Canaria, Tenerife en La Gomera. De zone Los Realejos – La Guancha werd in 2008 verklaard tot hoog-risicogebied voor bosbranden. 

De bosbranden op de Canarische Eilanden houden nauw verband met de atmosferische situatie waarin de eilanden zich bevinden. De toevoer van massa’s lucht van de Sahara-woestijn is de belangrijkste verantwoordelijke voor hoe de vuren op de eilanden zich ontwiikkelen. 

Dit vind je misschien ook leuk