OM opent onderzoek naar regioregering om grote bosbrand Zamora

door admin
OM opent onderzoek naar regioregering om grote bosbrand Zamora

De klacht is ingediend door de vakbond CCOO die vermoedt dat er “handelingen zijn gepleegd die mogelijk een misdrijf vormen”, zo is te lezen in de verklaring. De klachtenbrief van CC.OO was gericht tegen de verantwoordelijke minister Juan Carlos Suárez Quiñones omdat hij het hoge risico op branden niet had gemeld op dezelfde dag dat de brand uitbrak.

Blusdiensten op 25% van capaciteit

De blusdiensten waren volgens de vakbond op dat moment slecht op 25% van hun capaciteit ondanks dat er sprake was van een serieuze hittegolf. CC.OO. beschouwt de planning van de Junta de Castilla y León als achterhaald, waarin pas in juli 100% van de middelen wordt geactiveerd en geen rekening wordt gehouden met klimaatverandering of atmosferische omstandigheden, zoals de hittegolf die op dat moment en relatief vroeg in het jaar het gebied teisterde. Ook zou de overheid in de wonter nagelaten hebben de nodige brandpreventietaken, zoals het schoonmaken en ruimen van de bergen, niet uitvoeren. 

Bekijk ook: Update bosbranden: drie branden in Castilla y León stabiel

De vakbond kondigde al aan de klacht in te dienen uren voordat die eerste grote brand in Castilla y León uitbrak.

‘Extreem milieubewustzijn’ zou schuldige zijn volgens minister

Minister Quiñones wakkerde afgelopen maandag de controverse nog aan door te wijzen op “extreem milieubewustzijn” en de filosofie van natuurbehoud” als oorzaken van de bosbranden. “Een van de oorzaken, er zijn er veel”, benadrukte hij in een interview met radio SER. Hierin verzekerde hij dat deze “trends” het schoonmaken van de bergen moeilijk maken.

De oppositie en milieuorganisaties hebben aangifte gedaan tegen de verklaringen en hebben om zijn ontslag gevraagd. “De schuld kan niet bij iedereen liggen, behalve bij degenen die verantwoordelijk zijn voor het beheer van deze autonome gemeenschap in de afgelopen 35 jaar”, bevestigde de socialist Luis Tudanca. 

Bekijk ook: Waarom brandt Spanje?

Voor Francisco Igea, van Ciudadanos, zijn de woorden van de raadsman te wijten aan het feit dat de regering van de gemeenschap wordt getroffen “door de gevaarlijkste pokken, de pokken van het Vox-populisme”.

Verantwoordelijkheden afschuiven

Ecologistas en Acción laakte de ‘kinderlijke’ wijze waarop de minister de aandacht ‘afleidde van zijn eigen vreselijke management’ en de schuld in de schoenen van de milieubewusten te schuiven. “We hebben niets te maken met het beheer van bossen en branden. We hebben geen bevoegdheden. Het is ons de schuld geven om zelf de verantwoordelijkheid te ontlopen”, zei coördinator Theo Oberhuber op het nieuws.

Meer dan 65.000 hectare zwartgeblakerd in Zamora

Alleen al in de provincie Zamora zijn sinds juni tijdens de eerste twee hittegolven van het jaar meer dan 65.000 hectare afgebrand. De brand in Sierra de la Culebra van juni heeft 30.000 hectare verwoest en die uitbrak in Losacio 35.000 hectare. Deze wordt nu al gezien als de tweede grootste brand in de geschiedenis van Spanje na die bij Riotinto (Huelva) in 2004. Bovendien is de brand in Zamora op dinsdag weer opnieuw opgelaaid en men vermoedt dat dit een menselijke oorzaak heeft. 

Dit vind je misschien ook leuk