Nu ook haaien gespot bij stranden van Galicië

door admin
Nu ook haaien gespot bij stranden van Galicië

Ze komen steeds vaker voor tijdens de zomermaanden. Het is bovendien een van de meest karakteristieke haaien in de Galicische wateren: de Prionace glauca – de blauwe haai. Deze staat er in dit jaargetijde bekend om dat hij de diepe wateren verruilt voor het ondiepe water en vervolgens regelmatig de de stranden nadert.

Bekijk ook: Strand in Spanje ontruimd vanwege haai dichtbij kust

Veel Galiciërs zijn wel gewend geraakt aan het zien van een van deze exemplaren, maar bij toeristen ligt dat vaak anders. Die schrikken vooral wanneer ze een vin aan de oppervlakte zien verschijnen, hoe klien ook, zoals bij deze haaien.

Bekijk ook: Gewonde haai van 2 meter bij kust Ibiza

Ook autoriteiten in de Noordwest-Spaanse regio hebben volgens de krant Faro de Vigo deze zomer al verschillende haaien waargenomen aan de Galicische kusten in plaatsen als Sanxenxo of Arteixo. Vaak ging het om deze blauwe haai.

Wat te doen als je een haai ziet?

Een coördinator voor de studie van zeezoogdieren van een Galicische NGO die zich toelegt op technisch en wetenschappelijk onderzoek, heeft duidelijk gemaakt wat je moet doen als je een blauwe haai ziet. Het belangrijkste advies is het dier met rust te laten. 

Bekijk ook: Haai in Middellandse Zee met uitsterven bedreigd

Dit wordt aangegeven in een van hun publicaties op de officiële Twitter-account. Daar geven ze aan dat het om haaiensoorten gaat die, hoewel ze angst kunnen inboezemen vanwege hun verschijning, volkomen ongevaarlijk zijn.

“Laten we niet vergeten dat ze ongevaarlijk zijn en dat we ze met rust moeten laten. Als het dier gestrand lijkt te zijn, is het beter om het te helpen terug te keren naar de zee. Doe dat voorzichtig en gebruik er bijvoorbeeld een handdoek bij”, zo staat te lezen in de publicatie. 

Kenmerken van blauwe haaien

Exemplaren van Prionace glauca herken je aan een klein, spoelvormig en dun lichaam. Verder is een van de meest opvallende kenmerken van deze haaien is dat ze een langwerpige en spitse snuit hebben. Op zijn rug heeft het dier twee vinnen. De eerste is afgerond en de tweede is veel kleiner en zit bijna aan het einde van zijn lichaam. De haai heeft ook twee borstvinnnen die erg lang zijn in verhouding tot zijn lichaam, dun en enigszins gebogen, evenals een anaalvin met korte ribbels. Dit staat angegeven in het technische gegevensblad van de blauwe haai opgesteld door het ministerie. 

Dit vind je misschien ook leuk