Hitte, storm, regen, wind en hagel zetten 15 regio’s in Spanje op scherp

door admin
Hitte, storm, regen, wind en hagel zetten 15 regio's in Spanje op scherp

Volgens een woordvoerder van Aemet trekt de subtropische DANA via het westen van het schiereiland Spanje binnen. Het is een zak met een massa koude lucht die wind uit het zuiden zal slepen, waardoor temperatuurschommelingen, stormen en neerslag ontstaan. Dit meteorologische fenomeen zal het hele schiereiland beslaan totdat het het noordoosten van het land bereikt. Zie ook deze tweet van AEMET.

Er is geen verschil tussen een DANA — ten onrechte bekend als een ‘koude drupel’ (gota fría) — en een subtropische DANA, behalve zijn oorsprong. Aan de ene kant trok de subtropische DANA van het noordwesten van de Canarische Eilanden naar het Spaanse vasteland, maar de oorsprong, de oorzaken en gevolgen van het meteorologische fenomeen zijn volledig hetzelfde. Subtropisch wordt alleen aan de naam toegevoegd omdat deze DANA op een subtropische locatie is ontstaan. 

Daling van temperaturen

Als gevolg daarvan zal vanaf donderdag de temperatuur in sommige delen van het land aanzienlijk dalen. Vóór die daling van het kwik zijn er op woensdag nog gebieden in Spanje waarvoor hitte-waarschuwingen gelden. Vijftien gemeenschappen, vooral in het binnenland, zijn alert met code geel op hitte met maxima van 38 graden of op stormen met regen, harde wind en mogelijk hagel. Op de Canarische Eilanden wordt de bevolking gewaarschuwd voor kustfenomenen zoals windstoten en hoge golven. 

Naast de Canarische gemeenschap geldt ook code geel voor Andalusië, Aragón, Asturië, Cantabrië, beide Castilla’s, Catalonië, Extremadura, Galicië, Madrid, Navarra, Baskenland, La Rioja en de Valenciaanse Gemeenschap, aldus waarschuwt AEMET.

In Andalusië wordt het tot 38 graden in de Guadalquivir-vallei, in de provincie Jaén en op het platteland van Cordoba.

Hagel

In Aragon, in Huesca en aan de oevers van de Ebro (in Zaragoza) kan het maximum 36 graden bereiken. Bovendien worden hier ook stormen verwacht met mogelijk hagel en sterke windstoten. Neerslag kan oplopen tot 20 liter per vierkante meter in een uur tijd. 

Asturië is, net als heel Cantabrië, ook alert op hevige neerslag tot 15 liter per vierkante meter in één uur en stormen met kans op hagel en zeer sterke windstoten.

In Castilla y León wordt maximaal 36 graden verwacht op het plateau van Valladolid en Zamora, naast stormen die gepaard kunnen gaan met hagel en regen met ophopingen tot 15 liter per vierkante meter in één uur.

In Castilla-La Mancha zullen de temperaturen oplopen tot 38 graden in de Taag-vallei, in Toledo, en in Madrid zal het kwik temperaturen tot 37 graden aanwijzen in bijna de hele provincie, behalve in de bergen, waar het maximaal 34 graden zal zijn.

Catalonië is ook alert op hoge temperaturen tot 36 graden in Lleida en stormen met een totale regenval van 20 liter per vierkante meter in één uur en de mogelijkheid van hagel, evenals zeer sterke windstoten.

In Extremadura wordt het eveneens erg heet, met maxima tot 38 graden in bijna de hele provincie Badajoz.

In Galicië zullen de stormen neerslag meebrengen met ophopingen van 15 liter per vierkante meter in een uur en mogelijk hagel met zeer sterke windstoten.

In Navarra, net als in Baskenland, waarschuwen meteorologen voor regen tot 15 liter per vierkante meter in een uur tijd met stormen die hagel en zeer sterke windstoten mebrengen.

Ook in La Rioja zal de regen hevig zijn en is hagel niet uitgesloten, terwijl de Canarische archipel wordt gewaarschuwd voor kustfenomenen vanwege windkracht 7 op de eilanden Gran Canaria en Tenerife.

In de regio Valencia kan de temperatuur 36 graden bereiken in Plana de Utiel en Rincón de Ademuz. Hier wordt eveneens 20 liter neerslag per vierkante meter in één uur verwacht met ook kans op hagel en sterke windstoten. 

Het onstabiele weer houdt tot het weekend aan. 

Dit vind je misschien ook leuk