Vrees voor weglekken 460 ton olie na aanvaring schepen bij Gibraltar

door admin
Vrees voor weglekken 460 ton olie na aanvaring schepen bij Gibraltar

De tanker OS 35 had een aanvaring met een ander schip, waarna de romp is gebroken. Terwijl de regering van Gibraltar verzekert dat zij een ‘zeewering heeft aangebracht om een eventueel olielek in te dammen’, vreest de milieubeweging voor ‘een olievlek als gevolg van het weglekken van de 460 ton olie en brandstof die de tanker vervoert’. Zij heeft de regering van Gibraltar om informatie gevraagd over technische aspecten van de tanker, zoals de vraag of de OS35 een loods aan boord had, ‘of het waar is dat hij met stilstaande motor is achtergelaten’ en, zo ja ‘waarom de noodmotor niet in werking werd gesteld’. 

De grootste zorg is de hoeveelheid olie en brandstof die zich in het schip bevindt, waarbij informatie wordt gevraagd over hoeveel ruimen zijn aangetast en de stabiliteit van het beschadigde schip op dit moment. Belangrijke informatie om te weten of het het lekken van alle brandstof die zich in het schip bevindt kan vergemakkelijken of belemmeren,’ geven de leden van Ecologistas en Acción aan. Zij wijzen er met name op dat ‘dit ongeval alleen maar duidelijk maakt dat de haven van Gibraltar niet over voldoende middelen of technische voorbereiding beschikt om een dergelijke delicate situatie het hoofd te bieden’, en roepen op tot ‘dringende interventie van de Spaanse regering via het Ministerie van Vervoer, Mobiliteit en Stedelijke Agenda’. 

Ook willen zij dat het Spaanse ministerie ‘de directe verantwoordelijkheid op zich neemt voor het toezicht op alle werkzaamheden die momenteel moeten worden uitgevoerd, waarbij het gaat om de stabiliteit van het schip en de extractie van brandstof met binnenschepen uit het gebied’. Daarnaast roepen zij op tot een parallel onderzoek om vast te stellen wie verantwoordelijk is voor deze milieuramp.

Dit vind je misschien ook leuk