Vrees voor milieuramp Spanje: beschadigde tanker bij Gibraltar lekt toch olie

door admin
Vrees voor milieuramp Spanje: beschadigde tanker bij Gibraltar lekt toch olie

Door de aanvaring kwam er water in het midden van de tanker waarna de romp donderdagmiddag brak. Tot vanmiddag liet de regering van Gibraltar weten dat er geen brandstof in de zee lekte omdat er een zeewering was aangebracht. De eventueel vrijgekomen brandstof zou hierin opgevangen worden.

Tanker lekt toch olie in de zee voor de Zuid-Spaanse kust

Ondanks deze maatregel is er sinds donderdagmiddag een onbekende hoeveelheid stook- en smeerolie buiten de afzetting terechtgekomen. Naar aanleiding van het incident, en de bekendmaking dat er wel degelijk olie in de zee lekt, werd donderdag de kapitein van de tanker gearresteerd. Dit maakten de autoriteiten van Gibraltar bekend.

Kapitein gearresteerd na in gevaar brengen bemanning en milieu

De kapitein had namelijk vlak na de aanvaring geweigerd om instructies van Gibraltar op te volgen. Hij ontkende dat er sprake was van schade na de botsing en verkoos door te varen naar zee. Eenmaal in de baai van Algeciras meldde hij dat hij niet verder kon omdat het schip ‘opmerkelijk veel water lekte’. Pas op dat moment besloot de kapitein instructies op te volgen en kon de gehele bemanning woensdag bevrijd worden van het schip.

Duikers en schepen bezig om lekken te dichten en brandstof op te pompen

De ogen van de provincie van Cádiz en de Spaanse regering zijn nu gericht op dit gebied tussen Gibraltar en de Costa del Sol. De oorsprong van het lek ligt bij twee ventilatiegaten in de brandstoftanks. Deze waren eerder afgedicht maar zijn toch weer losgeraakt. Duikers zijn momenteel bezig met het dichten van de gaten om te voorkomen dat er olie in de zee blijft stromen. In totaal bleek de tanker 200 ton zware stookolie, 250 ton gasolie en 27 ton smeerolie aan boord te hebben.

Om het verspreiden van olie zoveel mogelijk te voorkomen, hebben de havenautoriteiten van Gibraltar en Spanje donderdag schepen ingezet om de vrijgekomen olie op te pompen zodat de olie zo snel mogelijk uit de zee wordt gehaald. Deze operatie zal zo’n 50 uur gaan duren. Op het moment van schrijven hebben de schepen een vijfde deel van de brandstof van de tanker op kunnen pompen.

Gibraltar en Spanje werken samen aan maatregelen voor voorkomen milieuramp

In de tussentijd werkt men in Spanje aan voorzorgsmaatregelen omdat er gevreesd wordt voor een milieuramp wanneer de gelekte olie de Spaanse kust bereikt. Samen met de regering van Gibraltar wordt momenteel overlegd over de te nemen maatregelen.

Dit vind je misschien ook leuk