Juan Carlos naar uitvaart Elizabeth II ondanks afkeuring Spaanse regering

door admin
Juan Carlos naar uitvaart Elizabeth II ondanks afkeuring Spaanse regering

De voormalig koning en koningin van Spanje hebben de uitnodiging van het Britse koningshuis dus geaccepteerd en zullen op maandag 19 september aanwezig zijn om afscheid te nemen van de geliefde koningin van Engeland.

Juan Carlos al twee jaar in Abu Dhabi

Sinds augustus 2020 verblijft Juan Carlos op het eilandje Zaya Nurai voor de kust van Abu Dhabi. Hij vluchtte destijds uit Spanje toen hij beschuldigd werd van fraude in Spanje en Zwitserland. Na onderzoek van diverse rechtbanken werden de meeste aanklachten ingetrokken omdat er onvoldoende bewijs was en er sprake was van onschendbaarheid van de koning. In mei 2022 keerde Juan Carlos voor het eerst terug naar Spanje om een zeilevenement in Galicië bij te wonen.

Emeritus-koning niet geliefd in Spanje

Juan Carlos was in zijn jaren als koning al minder populair maar sinds de schandalen die zich opstapelden, wordt zijn aanwezigheid bij publieke evenementen minder op prijs gesteld. Het nieuws dat hij werd uitgenodigd door Buckingham Palace viel niet goed bij het volk, maar vooral niet bij de Spaanse regering. Vlak nadat bekend werd dat Juan Carlos en Sofía een uitnodiging hadden ontvangen, vroeg de Spaanse regering hen om deze af te slaan en niet bij de begrafenis aanwezig te zijn. Deze verklaring zorgde voor nog meer spanningen binnen het Spaanse koningshuis.

Familieband reden voor afreizen voormalige koning Spanje naar Engeland

Ondanks het feit dat de Spaanse regering niet achter de uitnodiging staat, kan de regering niet verbieden dat dit bezoek plaatsvindt. Er is namelijk sprake van een familieband tussen het Spaanse en Britse koningshuis. Juan Carlos en zijn vrouw hebben om die reden besloten aanwezig te zijn bij de uitvaart en daarom beschouwt de Spaanse regering hun reis als een privéaangelegenheid. De regering vertelde niet te verwachten dat de voormalig koning en koningin van Spanje naast de huidige koning Felipe en Letizia, die ook aanwezig zullen zijn tijdens de begrafenis, plaats zullen nemen.

De aanwezigheid van de emeritus-koning van Spanje zal de eerste keer zijn dat hij weer bij een koninklijk evenement aanwezig zal zijn sinds zijn aftreden in 2014.

Dit vind je misschien ook leuk