Tot eind 2023 gratis met de trein door Spanje

door admin
Tot eind 2023 gratis met de trein door Spanje

De verlenging van deze hulp voor mensen in Spanje die regelmatig de trein pakken werd dinsdag aangekondigd door de minister van Begroting, María Jesús Montero tijdens de presentatie van de algemene staatsbegrotingen voor 2023. Om de verlenging te financieren heeft Montero aangegeven een post van 700 miljoen euro vrij te maken. Deze zal bijna volledig worden besteed aan de financiering van de maatregel. Het geld gaat naar regionale overheden en de vervoersautoriteiten.

Alleen geldig voor week- en maandabonnementen

De verlenging betekent dat tickets voor alle pendeltreinen van Cercanías en Rodalies en regionale trajecten voor middellange afstanden onder de 300 kilometer (Rutas de Media Distancia) van staatsspoorbedrijf Renfe tot eind 2023 gratis zijn. Het gratis reizen wordt alleen aangeboden op kaartjes voor meerdere reizen, zoals week- en maandabonnementen en niet voor enkele reizen of voor de hogesnelheidstreinen.

Stimuleren van gebruik van collectief vervoer

Het kabinet definieert de verlenging van het gratis reizen per trein als een structurele maatregel om het gebruik van collectief vervoer, in het bijzonder de trein, te bevorderen en daarmee particuliere voertuigen van de weg te halen om de daarmee gepaard gaande vervuiling te verminderen. 

Het aanbod voor gratis treinreizen is op 1 september in werking getreden en in december 2023 zal de economische en ecologische impact van de maatregel worden geëvalueerd. 

Hoe werkt het?

Om gebruik te kunnen maken van de gratis reisaanbieding, moeten passagiers een borg van 10 euro betalen op Cercanías of Rodalies en een borg van 20 euro op Media Distancia-treinen. De borg wordt aan het einde van het jaar teruggestort als er in de eerste vier maanden minimaal 16 reizen zijn gemaakt. Nu het aanbod is verlengd, is het echter onduidelijk hoeveel reizen reizigers precies moeten maken om hun aanbetalingen terug te krijgen in 2023.

Aantal treinpassagiers gegroeid

Sinds de start van het plan voor gratis treinkaartjes (september 2022) is het aantal reizen met de treinen op middellange afstand met 40 procent gegroeid en voor de korte afstandstreinen van Cercanías geldt een groei van 24 procent. Tot nu toe zijn er al 1,5 miljoen gratis meerrittenkaarten aangevraagd en het doel is om 2 miljoen te bereiken de rest van het jaar. In Catalonië heeft 12,85% van de actieve bevolking een van deze passen gekocht. In Madrid daalt het cijfer van zijn kant tot 10,9%.

Bekijk ook: Renfe trekt 27% meer passagiers in Spanje door gratis treinkaartjes

Dit vind je misschien ook leuk