Ongekende stijging van verkoop verwarmingen door hoge energieprijzen

door admin
Ongekende stijging van verkoop verwarmingen door hoge energieprijzen

De verwachting is dat deze bedragen deze winter verdubbelen, of zelfs erger. Sommige VvE’s zijn er al toe overgegaan de centrale verwarmingssystemen later dan normaal aan te zetten. Een andere optie is dat ze het aantal uren dat de verwarming dagelijks aangezet kan worden, verminderen. In enkele uiterste gevallen is besloten de verwarming helemaal niet aan te zetten. Overal heerst de angst dat mensen hun energierekeningen niet kunnen betalen en dat bijgevolg de toevoer van gas of elektra wordt afgesloten. 

Verkoop alternatieve verwarmingen toegenomen

Een gevolg hiervan is dat de verkoop van alternatieve verwarmingen enorm is toegenomen. Een woordvoerder van Leroy Merlin in het Noord-Spaanse Vitoria zegt in SER dat al vanaf juli mensen komen vragen naar alternatieven, zoals paraffine-verwarming, oliekachels, pelletkachels, gaskachels en ook elektrische, mobiele radiatoren, waarmee mensen heel lokaal hun woning willen kunnen verwarmen. Een woordvoerder van Bacomat zegt tegen SER dat sinds september de verkoop van kachels is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. 

Tarief veranderen

Een ander teken aan de wand is dat er steeds vaker lange rijen van mensen te zien zijn bij de commerciële kantoren van gasleveranciers zoals Naturgy en Iberdrola, eveneens in Vitoria. Mensen willen hun rekening verlagen door over te stappen op het gereguleerde tarief, de zogenoemde Tarifas de Último Recurso (TUR), op dit moment het goedkoopste op de markt. Alleen mensen die een invididuele verwarming hebben kunnen naar dit tarief overstappen. Gebouwen met blokverwarming of centrale verwarming zijn hier per wet van uitgesloten. 

Het TUR-tarief is op dit moment 6 cent per kwh, terwijl Verenigingen van Eigenaren tot 30 cent per kwh betalen. Dat is vijf keer zoveel. Dat betekent in de winter een verschil in rekening van honderden euros per maand. 

Regering kondigt aan ‘snel’ met Noodplan te komen

Ondanks dat de eerste protesten afkomstig van Verenigingen van Eigenaren en buurtverenigingen al vanaf februari te horen zijn, duurde het nog tot medio september voordat de regering kon bevestigen dat er wordt gewerkt aan maatregelen om de energiefacturen van mensen in gebouwen met centrale verwarmingen te verlagen. Over die maatregelen gaf de regering geen details, alleen dat ze ‘snel’ zouden komen. Dat vertelden bronnen van het minsterie van Ecologische Transitie eerder deze week aan Cadena SER. De nieuwe maatregelen komen terecht in het Noodplan voor Energie (Plan de Contingencia Energética) dat binnenkort bekend wordt gemaakt. 

Vraag naar brandhout en pellets enorm toegenomen

Huffington Post schrijft dat de vraag naar brandhout en pellets op een ongekende manier is toegenomen. Op veel plekken gelden al beperkingen en worden niet meer dan twee zakken pelletes per persoon verkocht. 

“Fabrikanten worden gek”, zegt de Spaanse vereniging van fabrikanten van kachels, open haarden en keukens voor vaste brandstoffen (AEFECC). Er is bijzonder veel vraag naar harden. Eerder ging je naar een distributeur om een open haard of een houtkachel te kopen en had je hem over 10 dagen. Nu duurt zoiets minimaal twee tot zelfs drie maanden, aldus melden bronnen bij de vereniging.

BTW-verlaging van 21 naar 5%

De algemene prijsstijging motiveerde de regering afgelopen september ertoe de btw op deze producten te verlagen van 21% naar 5%. Echter, zoals de consumentenorganisatie OCU aan de kaak heeft gesteld, waren er bepaalde bedrijven die hun prijs in sommige gevallen zelfs tot 24% verhoogden, waardoor consumenten helemaal niets merkten van die belastingverlaging. 

Wel is duidelijk dat zowel pelletkachels als elektrische haarden zuiniger zijn dan een olieradiator, een kachel of gasverwarming. Deze  opties zijn echter niet geschikt voor elke woning. Die moet op zijn minst over een correcte rookafvoer beschikken. In kleinere woningen is het gebrek aan opslagruimte voor brandhout of pellets vaak een probleem.

Dit vind je misschien ook leuk