Langstlevende Iberische lynx gestorven in natuurpark Doñana

door admin
Langstlevende Iberische lynx gestorven in natuurpark Doñana

Aura was de langstlevende Iberische lynx die tot nu toe is geregistreerd. Ex-situ, het programma dat zich toelegt op het behoud van de lynx, maakte het nieuws bekend op social media.

Ex-situ wijst erop dat toen Aura in 2002 werd geboren, de lynx zich in een ‘kritieke’ toestand bevond. Op dat moment waren er in Spanje nog minder dan honderd lynxen en was de diersoort met uitsterven bedreigd. Het herstel van de lynxenpopulatie heeft jaren van intensief werk en miljoenen euro’s aan investeringen gekost in verschillende programma’s voor de instandhouding. Nu, 20 jaar na de telling van toen, leven er ruim 1300 wilde Iberische lynxen.

Aura’s genen zijn van generatie op generatie doorgegeven. Dankzij haar bijdrage is de lynxenpopulatie met meer dan 900 individuen (in gevangenschap en in het wild) toegenomen. Samen met het mannetje Eucalyptus was Aura de hoofdrolspeler van het kweekcentrum El Acebuche.

Aura werd geboren in Doñana, en toen zij drie weken oud was werd zij geselecteerd als de grondlegger van het fokprogramma in gevangenschap. Zij leefde in de dierentuin van Jerez toen ze een welp was met een gewicht van slechts 700 gram. Samen met haar zus werd ze overgebracht naar het kweekcentrum van El Acebuche. Daar baarde ze in de loop van haar leven maar liefst 14 jongen. In 2018 werd Aura uit het kweekprogramma gehaald om ambassadeur van de soort te worden in het bezoekerscentrum El Acebuche.

Dit vind je misschien ook leuk