
In de provincie Zamora, aan de oevers van de rivier de Duero, naast de grens met Portugal, ligt Salto de Castro, een sinds het einde van de jaren tachtig verlaten stad met meer dan 40 huizen, een kerk, school, bar, zwembad en zelfs een oude kazerne van de Guardia Civil. Het stadje behoort tot de gemeente Fonfría en werd in het midden van de 20e eeuw gebouwd om huisvesting te bieden aan de arbeiders die de Castro-dam bouwden. Toen die bouw klaar was en de Guardia Civil naar een andere kazerne verhuisde, raakte het stadje verlaten.
Bekijk ook: Heel dorp in Spanje te koop voor 260.000 euro
Sinds bekend werd dat het in zijn geheel te koop stond voor 260.000 euro domineerde Salto del Castro de afgelopen week het nieuws. Het spreekt veel mensen tot de verbeelding om een heel dorp aan te kunnen kopen voor de prijs van een gemiddeld appartement in een Spaanse provinciehoofdstad.
Salto de Castro ligt in het natuurpark Arribes del Duero, een beschermd natuurgebied met een grote aantrekkingskracht op toeristen. Een familie kocht het in 2000 van Iberdrola met de bedoeling een landelijk hotel te bouwen en het stadje in te zetten voor toeristisch gebruik, maar de vorige economische crisis in 2008 legde het project lam. Bouwer Oscar Torres uit Toledo is beheerder van de Faos-groep en heeft nu een voorlopig akkoord bereikt voor de aankoop van het stadje. Hij wil investeren in een landelijk hotel en investeren om het plaatsje verder in te zetten voor toeristische gebruik.
"Aantrekkelijke prijs"
"Ik heb altijd een verlaten dorp willen herbouwen zodat mensen het kunnen bezoeken", vertelde Torres aan een lokale krant. Hij benadrukte de "aantrekkelijke prijs" waarvoor Salto del Castro werd verkocht en bevestigde dat hij al een teken van aankoop heeft gemaakt. Hij bereidt nu verder de documentatie voor om de koop te realiseren en zal ook werken aan het verkrijgen van overheidssubsidies via Europese fondsen om het project verder te ontwikkelen.
Aanvullende investering nodig van 3 tot 5 miljoen euro
Volgens zijn berekening heeft hij een intitiële investering nodig van 3 tot 5 miljoen euro. Hiervoor moet hij de gebouwen in het stadje herstellen en de bouw van woningen en appartementen voor toeristen en een landelijk hotel. "Het is veel werk. Een operatie als deze is moeilijk, maar ik schrik er niet van", zegt Torres, die ook andere projecten heeft uitgevoerd voor hotels in Castilië-La Mancha. "Ik weet hoe ik moet bouwen en ik hou van restaureren", voegt hij eraan toe.
Hij ziet de waarde van de "spectaculaire omgeving" met een hoge biodiversiteit. Portugal ligt op 1,5 kilometer afstand, er is een aanlegsteiger, "het gebied heeft een microklimaat waardoor de temperatuur in de winter niet onder 16ºC en en in de zomer niet boven de 30ºC komt", legt Torres uit.
"Kans om het lege Spanje te herbevolken"
Romuald Rodríguez, directeur van Royal Invest Madrid, die in deze koop heeft bemiddeld, wees erop dat de verkoop van Salto del Castro via vastgoedportaal Idealista "een kans voor het opnieuw bevolken van het lege Spanje" is. Hij verklaarde op TVE dat hij al enkele stevige aanbiedingen had ontvangen, waaronder die van deze bouwer uit Toledo.
In totaal beslaat Salto de Castro een oppervlakte van 7,8 hectare en heeft het meer dan 6.600 vierkante meter gebouwd, waarvoor het een prijs van 39 euro per vierkante meter zou hebben, volgens de aankondiging van de verkoop op het Idealista-portaal. De vertegenwoordiger van het vastgoedbedrijf legde uit dat de familie die nu nog eigenaar is van het dorp het wil verkopen vanwege gevorderde leeftijd en het feit dat "de kinderen zich aan andere dingen wijden en buiten Spanje wonen".
Erfgoed Rode Lijst
Salto de Castro werd vorig jaar opgenomen in de Rode Lijst van het Historisch Erfgoed in verval van de Hispania Nostra-vereniging. De "staat van verlatenheid en progressieve ondergang" van het dorp dat in de afgelopen jaren ook te lijden heeft gehad onder vandalisme.
"Initiatief met open armen verwelkomd"
De aankoop ervan en de bijkomende projecten op toeristisch gebied, zullen de economie van de omliggende plaatsen stimuleren. Het is een van de gebieden die het meest te lijden heeft onder ontvolking in Spanje. In die zin wees de burgemeester van Fonfría, Sergio López, erop dat "elke activiteit die in het gebied wordt ontwikkeld en die de economie opnieuw activeert met open armen wordt verwelkomd."