Zonder verwarming 20 graden in deze ‘positieve’ Spaanse huizen

door admin
Zonder verwarming 20 graden in deze 'positieve' Spaanse huizen

Eigenaar Jordi Oliveres vindt het jammer dat we fossiele brandstoffen gebruiken in een land als Spanje met zoveel zon. Zijn ‘positieve huis’ van 220 vierkante meter staat in La Pobla de Segur in de Noord-Spaanse provincie Lleida. De eigenaren spreken van ‘positieve huizen’ omdat ze hun huis warm houden zonder gebruik te maken van gas of elektriciteit van het lichtnet en ze meer energie opwekken dan ze verbruiken.  

Zelfvoorzienend huis voor 250.000 euro

Kike Herrera is ook de trotse eigenaar van een ‘positief huis’. Hij woonde met zijn partner en twee jonge kinderen in een heel koud en vochtig herenhuis. Hij raakte geïnspireerd door kennissen die ook zo’n soort huis bouwde, met lokale materialen en niet veel duurder dan een gewoon huis. “Ze openden onze ogen”, zegt hij in Nius. Zijn huis kostte 250.000 euro, inclusief de aankoop van de grond, de architect en de bouw.

Bekijk ook: Wat je moet weten voordat je een prefab tiny house in Spanje koopt

De hoofdmuur vangt overdag de warmte van de zon op samen met verschillende fotovoltaïsche panelen die de verbruikte elektrische energie opvangen. De thermische isolatie van het huis houdt deze warmte gedurende de nacht vast, zodat de bewoners geen verwarming nodig hebben.

“Als het in de winter buiten -5ºC is, komen we binnen nooit onder de 19ºC. Alleen op dagen dat de zon helemaal niet schijnt, zetten we een kleine verwarming aan die warmte door het hele huis verspreidt”, legt hij uit. 

Overschot aan stroom voor de rest van de stad

Hoewel het huis volledig op elektriciteit functioneert, leveren de zonnepanelen meer energie op dan het gezin verbruikt. Bovendien laden ze er nog een elektrische auto mee op die 4.000 kilometer per maand rijdt. “Het teveel aan energie dragen we over aan het elektriciteitsnet , die het door de hele stad verspreidt. Als we ’s nachts zonder stroom komen te zitten, gebruiken we het netwerk. Het saldo is altijd positief”, aldus Kike. Ze betalen niet meer dan 15 euro per maand aan elektriciteit die overeenkomt met het vermogen.

Bekijk ook: Logeren in een zelfvoorzienend capsulehotel in de woestijn van Granada

De familie is “extreem gelukkig” in hun ‘positieve woning’. Wel geven ze aan dat het in de zomer veel moeilijker om thermisch comfort te behouden. De eerste zomer zijn ze doorgekomen terwijl het binnen soms 40º was, maar deze zomer gebruiken ze een energiezuinige airconditioner. Die gebruikt zonne-energie en zetten ze aan tijdens de heetste uren van de dag. Dan wordt het niet warmer dan 25º in huis.

Type huis vereist een zekere toewijding

Volgens Kike is de investering in isolatie hoog, maar investeren in een verwarmingssysteem is dan niet nodig. Hij erkent verder dat dit type huis een zekere toewijding vereist: “Je moet nadenken over het openen en sluiten van jaloezieën tijdens zonnige uren. Maar ik zie het als positief dat we leven en profiteren van de elementen van de natuur”.

Constructies die isoleren in de winter en ventileren in de zomer

Josep Bunyesc is de architect van de huizen van Jordi en Kike: “De gevel op het zuiden vangt de zon op in de winter en we geven de hele behuizing een goede thermische isolatie. Het huis behoudt dan ’s nachts de opgevangen warmte. Het werkt hetzelfde als een thermoskan”, legt de architect uit aan Nius.

Volgens de gegevens van de architect bereikt de temperatuur in de kamer van de huizen overdag 23 of 24 ºC en daalt ’s nachts tot 20 graden. In de zomer wordt het tijdens de heetste uren 26-27 graden. Dan is ventilatie belangrijk. Middels zonwering en begroeiing wordt het huis beschermd tegen de zon en ventilatie zorgt voor afkoeling. 

Hernieuwbare materialen

Verder maakt de architect gebruik van een zo laag mogelijke milieu-impact van materialen, die hernieuwbaar zijn. De meeste van deze huizen zijn van hout, natuursteen en gebruiken natuurlijke isolatie van (plantaardige) vezels zoals wol of katoen.

Toegenomen belangstelling

Bunyesc erkent dat de belangstelling voor dit type woning de afgelopen tien jaar is toegenomen. Een van zijn meest recente projecten is de bouw van 12 woningen in Òrrius, in de buurt van Barcelona. Ook bouwde hij twee berghutten op 2.500 meter hoogte, zonder verwarming, waar het in de winter soms nog 30º is.

Snelle evolutie in een paar jaar

Jordi Oliveres was een van de eerste klanten in de regio die in deze filosofie geloofde. Deze milieuactivist bouwde zijn huis in 2014 in La Pobla de Segur: “In acht jaar tijd zijn de afwerkingen enorm geëvolueerd. De woning van Kike heeft elementen die de mijne nog niet had”, geeft hij toe. Die van hem is helemaal van hout, hij ligt in een vallei naast een rivier.

Hij betaalt 100 euro per jaar voor elektriciteit plus vijftien zakken pellets voor de een kachel die ze alleen aanzetten als de zon niet schijnt en ze geen zonne-energie kunnen opvangen. Jordi moedigt anderen aan die geïnteresseerd zijn in bouwen: “Mond-tot-mondreclame helpt hier. Als je een buurman ziet die het heeft en er blij mee is, is het makkelijker om het bekend te maken”.

Dit vind je misschien ook leuk