Eindelijk ook regen in delen van Spanje die het hard nodig hebben

door admin
Eindelijk ook regen in delen van Spanje die het hard nodig hebben

Voor de komende week wordt veel regen voorspeld als gevolg van opeenvolgende Atlantische fronten die over het land zullen trekken. Die vervangen de kou die dit eerste weekend van december overheerst. Vanaf maandag de 5e zal het regenen in gebieden die wel wat extra neerslag kunnen gebruiken, zoals het westen van Andalusië, het noorden van Extremadura en het zuiden van Castilla y León. Volgens de voorspelling van Aemet kan de regen plaatselijk sterk of aanhoudend zijn.

De regens trekken van de westelijke helft van het schiereiland naar het centrale deel, terwijl het in het noorden en oosten minder waarschijnlijk is dat het al op maandag gaat regenen, zo meldt eltiempo.es. Het zal ook regenen op de Canarische Eilanden, hoewel buien daar zwakker en meer verspreid zullen zijn, terwijl er een krachtige wind over de archipel zal waaien.

De komst van regen op het schiereiland gaat vanaf maandag 4 december gepaard met mildere temperaturen, aldus Ruben del Campo, woordvoerder van Aemet. “De temperaturen zullen duidelijk stijgen door de komst van warmere wind.” Om deze reden zal de vorst zwakker zijn en vooral beperkt blijven tot berggebieden. In delen van Andalusië kan de maximumtemperatuur in de middag rond de 20ºC liggen. 

Día de la Constitución

Dinsdag, Dag van de Grondwet, zal de regen opnieuw aanwezig zijn in een groot deel van het schiereiland. De Atlantische storm zal van west naar oost over het hele grondgebied opschuiven en neemt in de laatst uren van de dag af in kracht in het westen. Tegelijkertijd stijgen de temperaturen, vooral ’s nachts, aldus Aemet.

Woensdag

Vanaf woensdag 7 december kan er ’s ochtends een regenbui vallen, maar in de loop van de middag zal een nieuwe storm het westen binnendringen. Die kan tegen het vallen van de avond in het westen van Castilla y León, Andalusië en Castilla-La Mancha voor regen zorgen. Mogelijk ook op punten in Extremadura of de regio Madrid. b

Meer onzekerheid vanaf woensdag

Vanaf het midden van de week neemt de onzekerheid toe. Meteorologen van Meteored wijzen erop dat er binnenkort nieuwe hevige stormen kunnen worden verwacht, maar daar kan op dit moment nog niets met zekerheid over gezegd worden. Aemet sluit zich hierbij aan. 

Volgens de woordvoerder is de meteorologische onzekerheid een gevolg van een “onzekere atmosferische configuratie” voor de resterende dagen van de week, zodat er geen concrete voorspelling kan worden gedaan. 

Donderdag

Op dit moment, voor donderdag 8, de dag van de Onbevlekte Ontvangenis (Inmaculada concepción de María), is het mogelijk dat er een nieuwe storm over het schiereiland zal trekken met wijdverbreide regenval tot gevolg. Deze zal waarschijnlijker zijn in het midden, zuiden, oosten van het schiereiland en de Balearen. 

Twee scenario’s

Voor deze feestelijke dag ziet Aemet twee scenario’s: een daarvan lijkt op de situatie van woensdag, met de sneeuw beperkt tot bergachtige gebieden. Het andere scenario toont een duidelijke daling van de temperatuur met mogelijke sneeuwval ook in lagere gebieden. 

Dit vind je misschien ook leuk