Spaanse concurrentiewaakhond onderzoekt grote oliemaatschappijen

door admin
Spaanse concurrentiewaakhond onderzoekt grote oliemaatschappijen

Dat hebben de drie bedrijven woensdag bevestigd. Ze gaven ook aan volledig te zullen samenwerken met de concurrentiewaakhond CNMC en zich zullen houden aan alle mededingingsregels. “De CNMC heeft een inspectie uitgevoerd in ons kantoor in Madrid. BP heeft gedurende het hele proces met de CNMC samengewerkt”, aldus BP geciteerd in de krant El Mundo.

Eerder op woensdag zei de CNMC dat het een onderzoek was gestart naar verschillende exploitanten in de Spaanse energie-industrie. Hiertoe heeft de organisatie tussen 28 november en 2 december de hoofdkantoren ‘overvallen’ zonder de onderzochte bedrijven te identificeren. Alle dominante spelers in de Spaanse olie-industrie worden onderzocht volgens een bron dichtbij het onderzoek. 

Het onderzoek volgde op klachten die bij CNMC waren binnengekomen van low-cost concurrenten. Hieronder waren Ballenoil, Gasexpress, Petroprix, Plenoil en Petrocar. Die hebben de grote drie ervan beschuldigd prijsafspraken te hebben gemaakt als gevolg van de extra kortingen die de drie energiebedrijven begonnen toe te passen op hun tankstations vanwege de korting van 20 cent per liter die is goedgekeurd door de regering.

Gestegen energieprijzen

Na de oorlog in Oekraïne stegen energieprijzen in Spanje, net als elders in Europa. Daardoor stegen ook de inkomsten en winsten van energiebedrijven. Dit zette op zijn beurt de autoriteiten ertoe aan om op de markt in te grijpen met subsidies en nieuwe belastingen. Men raakte in toenemende mate bezorgd over de prijstransparantie.

Bekijk ook: Spaanse concurrentiewaakhond onderzoekt energiebedrijven

In 2015 legde de CNMC boetes van 22,8 miljoen euro op aan Repsol en verschillende andere bedrijven voor het afstemmen van de brandstofprijzen bij tankstations. De mededingingswaakhond zei woensdag dat inspecties een voorbereidende stap zijn in het onderzoeksproces van vermeende concurrentiebeperkende praktijken. 

Bij bewijs van verboden praktijken start tuchtprocedure

Als de inspectie leidt tot “bewijs is van praktijken die verboden zijn door de Spaanse mededingingswet en door EU-verdragen, wordt formeel een tuchtprocedure gestart”, aldus de CNMC. Concurrentiebeperkende praktijken kunnen leiden tot boetes tot 10% van het totale bedrijfsvolume van de inbreukmakende bedrijven in het jaar onmiddellijk voorafgaand aan de inbreuk, aldus de waakhond in zijn verklaring.

Kafkaëske situatie

De zaak heeft de toezichthouder in een kafkaëske situatie gebracht, aangezien het zou kunnen leiden tot sancties tegen de grote oliemaatschappijen omdat ze doen wat de regering van hen eiste: meedoen en lagere prijzen bieden aan de consument.

Bekijk ook: Overwineren in Spanje om te besparen op energiekosten?

Dit vind je misschien ook leuk