
De Euribor sloot de maand januari af op 3,33% en overschreed deze woensdag 22 februari de 3,6% tot 3,625%, het hoogste sinds december 2008. Hierdoor blijft het voorlopige maandgemiddelde voor deze maand op 3,5%. Mensen met een hypotheek zullen dus een nieuwe verhoging ondergaan van hun maandbedrag als ze deze aan het einde van de maand moeten herzien. Wie juist deze maand voor de afsluiting van een hypotheek wordt beoordeeld zal ook de gevolgen ondervinden van de stijging van dit rentetarief waartegen een groot aantal Europese banken elkaar leningen in euro's verstrekken.
Wie bijvoorbeeld intekent op een variabel bedrag van 180.000 euro op 25 jaar, met een differentieel van Euribor +1%, gaat van het betalen van een vergoeding van ongeveer 650 euro naar ongeveer 1.000 euro. Dat wil zeggen, ze krijgen een verhoging van ongeveer 350 euro per maand.
Bekijk ook: Euribor voor het eerst sinds 2008 boven 3 procent
De prognoses zijn bovendien niet rooskleurig. Deskundigen van Stichting Spaarbanken (Funcas) voorspellen aan CincoDías dat de Euribor de komende maanden verder zal stijgen en aan het einde van het jaar op dit niveau (3,51%) zal blijven.
Iets optimistischer voor degenen die een huis hebben gekocht, is CaixaBank Research. Die verwacht dat de 12-maands Euribor 2023 zal sluiten op 3,44% en in de volgende koers zal dalen tot 2,56%. Deze prognoses zouden zelfs naar boven kunnen worden bijgesteld. De reden? Verschillende leden van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben aangegeven dat de rentestijgingen pas zullen stoppen als de inflatie is gestabiliseerd.
Economische activiteit zal "zwak" blijven
Voorzitter Christine Lagarde, waarschuwde een week geleden in het Europees Parlement dat de economische activiteit "zwak" zal blijven. Ook bevestigde dat ze tijdens de bijeenkomst in maart de rente nog een half punt zal verhogen in een poging de inflatie te bedwingen.
Verdere stijging van Euribor ligt op de loer
Fabio Panetta, een lid van het Uitvoerend Comité van de ECB, waarschuwde dat de maatregelen om de bevolking te helpen tegen de inflatie van verschillende regeringen het risico op een verdere stijging van de Euribor nog vergroten. De monetaire autoriteit moet volgens hem al het mogelijke doen om de inflatoire periode in te dammen, zowel qua intensiteit als qua duur. Worden er vervolgens fiscale maatregelen genomen die meer inflatie veroorzaken of deze crisis verlengen, zal de ECB een nog intenser krimpend beleid gaan voeren.
Sinds juli vorig jaar verhoging rentetarieven
Na de wijziging van de roadmap van de ECB om de inflatie te bestrijden, is de Euribor de afgelopen maanden fors gestegen. Deels ook na het uitbreken van de Russische invasie in Oekraïne schoten de prijzen omhoog in Europa. Lagarde besloot dit tegen te gaan door de rentetarieven in juli te verhogen van 0 naar 0,5%. Vervolgens werden ze nog een verder verhoogd van 0,5% naar 1,25% en van 1,25% naar 2%. Uiteindelijk volgde nog een verhoging van de geldprijs naar 3%.
Lees ook: Gemiddelde hypotheek in Spanje in januari 275 euro per maand duurder