OCU komt met suggesties voor verbetering lage-emissiezones Spanje

door admin
OCU komt met suggesties voor verbetering lage-emissiezones Spanje

De Spaanse Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) heeft nu 7 suggesties gepubliceerd voor lage-emissiezones. De consumentenorganisatie doet het in reactie op de hoge mate aan twijfels die hierover onder weggebruikers zijn ontstaan. De suggesties hebben tot doel om vooral de uitvoering te vergemakkelijken. 

Bekijk ook: Spaanse post heeft geen milieustickers meer

De eerste is om brede, duidelijke en goed zichtbare bewegwijzering te implementeren bij de toegangen tot de LEZ’s. De meeste boetes die worden opgelegd voor het betreden van reeds actieve gebieden zijn simpelweg te wijten aan onwetendheid.

De tweede is de aanleg van park-and-ride-parkeergarages aan de grenzen van de LEZ’s. Die zouden gratis moeten zijn en goed verbonden met het centrum en met het openbaar vervoer.

De derde is het bevorderen van duurzame mobiliteit, zowel via het openbaar vervoer als door het verbeteren van het netwerk van fietspaden, autovrije straten, enz.

Drie keer per jaar toegang voor auto’s zonder label

De vierde is een van de meest opvallende van het voorstel, omdat het pleit dat auto’s zonder DGT-label drie keer per jaar toegang hebben tot de LEZ. Dat zou dan kunnen zijn in noodsituaties.

De vijfde is dat er een wijziging moet worden aangebracht in het milieulabelsysteem. Voertuigen zouden niet moeten worden geclassificeerd op basis van motortechnologie maar op basis van reële emissies (een huidige microhybride is minder vervuilend dan bijvoorbeeld een krachtige PHEV).

Het zesde voorstel beoogt de steun van het Moves-plan uit te breiden zodat het ook tweedehandswagens met een ECO- of ZERO-label omvat.

En de zevende en laatste verwijst naar de noodzaak om gecentraliseerde informatie te hebben over de belangrijkste kenmerken van de 149 LEZ’s, zoals de toegangen, waar ze beginnen en eindigen, hun omvang, enz. 

Bekijk ook: Dit zijn de nieuwe verkeersborden in 2023

Dit vind je misschien ook leuk