Code rood wegens sneeuwval tot 40 centimeter op Mallorca

door admin
Code rood wegens sneeuwval tot 40 centimeter op Mallorca

Ook voor de provincie Guadalajara geldt code rood om te waarschuwen voor temperaturen tot 15 graden onder nul in sommige gemeenten. Op Mallorca wordt sneeuwval verwacht tot 40 centimeter vanaf 400 meter hoogte met name in de Sierra de Tramuntana en tijdelijk ook in lager gelegen gebieden zelfs tot zeeniveau. Het plaatsje Valldemossa op Mallorca ligt op 400 meter en is bedekt met een laag sneeuw (zie de foto op deze pagina). 

Extreem hoge golven

Tegelijkertijd gelden waarschuwingen van de Spaanse weerdienst Aemet voor de eilanden wegens noodweer langs de kusten dat leidt tot enorm hoge golven en windstoten tot 90 kilometer per uur en golven van 8 meter hoog met uitschieters tot 15 meter hoog. Bovendien wordt hier neerslag verwacht tot 100 liter per vierkante meter in 12 uur tijd op bepaalde plekken in het noorden van Mallorca. 

Code rood in Castilla-La Mancha

Ook in Castilla-La Mancha geldt code rood wegens ijzige kou. Hier kan het kwik dalen tot 15 graden onder nul met name in gemeenten als Molina de Aragón andere plaatsen daar in de buurt. Wel verwacht Aemet dat deze kou niet lang zal duren. 

Code oranje voor Catalonië 

Voor Catalonië geldt code oranje wegens sneeuw, wind, kou en kustfenomenen. In deze regio wordt sneeuwval tot 5 centimeter verwacht binnen 24 uur tijd op hoogten vanaf 400 tot 500 meter in de bergen ten zuiden van de Pyreneeën en de Pyreneeën zelf. Ook op andere hoogten dichterbij de kust zal het sneeuwen. Langs de kust van de provincies Girona en Tarragona zijn windstoten te verwachten tot 80 kilomteer per uur en golven tussen 4 en 6 meter hoog.

Aragón en Castilla y León worden eveneens gewaarschuwd met code oranje wegens kou, wind en sneeuwbuien. Hier verwacht Aemet wel dat de situatie tegen de middag al verbetert. In de provincie Burgos wordt 2 centimeter sneeuw verwacht in 24 uur tijd in hogergelegen gebieden. 

Code geel in andere delen van het land

Code geel geldt verder voor kou, regen en sneeuw voor de regio’s Asturië, Cantabrië, Galicië, Madrid, Navarra, La Rioja, Baskenland en de regio Valencia. In Andalusië en Murcia zal de situatie snel verbeteren. Op de Canarische Eilanden wordt code geel geactiveerd wegens kustfenomenen in de loop van de dag. 

Storm Juliette

AEMET-woordvoerder, Rubén del Campo, legde uit dat ‘Juliette’ zeer koude lucht van hoge breedtegraden naar het schiereiland blazen. Aan de andere kant zal een anticycloon die zich ten noorden van de Britse Eilanden bevindt, een corridor van zeer koude winden genereren. Deze zorgden op maandag voor een opmerkelijke temperatuurdaling. Bovendien ging het noodweer vergezeld van sneeuwval in de noordelijke helft die zelfs op zeeniveau en dat ze “vooral belangrijk” zullen zijn op de Balearen, waar het risico extreem zal zijn.

Dit vind je misschien ook leuk