Bisschoppen Spanje halen meer dan 320 miljoen op via belastingaangiftevakje

door admin
Bisschoppen Spanje halen meer dan 320 miljoen op via belastingaangiftevakje

Van alle belastingbetalers vinkte 31,29% of ruim 8,5 miljoen Spanjaarden het vakje voor de Kerk aan bij de belastingaangifte. Dat resulteerde in een historisch record van 320,72 miljoen euro voor de katholieke kerk als de enige begunstigde. Dit is 25 miljoen euro meer dan het voorgaande jaar. De gemiddelde bijdrage is 37,73 euro.

Fernando Giménez Barriocanal, vice-secretaris voor Economische Zaken, presenteerde deze voorlopige gegevens dinsdag bij het hoofdkantoor van de Spaanse bisschoppenconferentie (CEE) in Madrid. Hij verklaarde dat deze toename de Kerk in staat zou stellen “te reageren op de toename van sociale behoeften in een moeilijke economische context” die veel gezinnen momenteel doormaken.

Compensatie voor pedofilie-schandaal?

Het Transparantiebureau van de CEE bereidt het Activiteitenrapport 2021 voor, dat een uitsplitsing zal geven van hoe de Kerk de 320,7 miljoen euro uitgeeft en “van alle activiteiten van de Kerk”. Toen hem werd gevraagd of dit rapport voor het eerst het bedrag dat wordt betaald als compensatie voor het pedofilie-schandaal zou bevatten, antwoordde Giménez Barriocanal dat er nog geen specifiek bedrag voor dit doel was gereserveerd.

Aantal aangiften in 14 van 17 regio’s gestegen

Wat betreft de verdeling is het aantal aangiften gestegen in 14 van de 17 autonome regio’s. De stijging is significant in Andalusië, Madrid, Castilla-La Mancha en de regio Valencia. In alle Spaanse provincies hebben de bisschoppen meer opgehaald dan het voorgaande jaar. Ciudad Real, Jaén en Badajoz gingen in dat opzicht aan top.

Ondanks het lagere percentage bijdragers benadrukte Jose Maria Albalad, hoofd van het Secretariaat van Economie van de CEE, dat de bijdragers het “vruchtbare werk van degenen die hun leven aan anderen wijden” hebben beloond.

Nieuwe website

Albalad kondigde ook de lancering aan van een nieuwe website aan. Hierop zal de Kerk haar sociale werkzaamheden uitleggen die worden uitgevoerd met het geld dat via de belastingaangifte is gedoneerd.

De bisschoppen zullen het totale bedrag dat via de belastingaangifte is ontvangen verdelen onder de 70 Spaanse bisdommen. Zij doen dat na het beoordelen van de behoefte die in elk bisdom bestaat, met de focus op sociaal en pastoraal werk. Daarbij zien zij erop toe dat het geld goed wordt beheerd. Deze voorlopige cijfers moeten nog worden herzien en de definitieve gegevens worden in mei gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk