Transwet maakt geslacht- en naamsverandering nu veel eenvoudiger in Spanje

door admin
Transwet maakt geslacht- en naamsverandering nu veel eenvoudiger in Spanje

Vanaf donderdag volstaat het dus voor iedereen die dat wil om schriftelijk een verzoek tot wijziging van de inschrijving in te dienen. Bewijsstukken of getuigen zijn niet nodig. Het besluit moet drie maanden later door de aanvrager worden bekrachtigd, de burgerlijke stand heeft dan nog een maand de tijd om de wijziging door te voeren. De procedure zal dan ook maximaal vier maanden in beslag nemen.

Deze wet wijzigt de tekst die in 2007 werd goedgekeurd tijdens de socialistische regering van José Luis Rodríguez Zapatero. Daarin was de wijziging van de registratie ten minste twee jaar hormoonbehandeling en een medische diagnose waarin genderdysforie werd erkend, vereist.

Wat betekent de wet voor minderjarigen?

Met de inwerkingtreding van de wet kunnen ook minderjarigen tussen 14 en 16 jaar hun naam en geslacht wijzigen. Zij hebben voor hun aanvraag de toestemming van hun ouders of voogden nodig. In de gevallen dat een minderjarige geen toestemming heeft, wordt een gerechtelijke verdediger aangesteld om tot een oplossing te komen.

Ook kinderen van 12 tot 14 jaar kunnen van geslacht veranderen, mits zij toestemming hebben van een rechter. Minderjarigen die jonger zijn dan 12 jaar kunnen niet van geslacht veranderen. Welk kunnen zij hun naam aanpassen aan het geslacht waarmee zij zich identificeren.

In geval van spijt is terugkeer mogelijk

De wet staat daarentegen toe dat een transpersoon binnen zes maanden kan verzoeken om terug te keren naar het oorspronkelijke geslacht. Als zij dit voor een derde keer willen veranderen, moeten zij zich tot een rechter wenden. Die beslist dan of er sprake is van juridische fraude.

Justitie heeft aan de Spaanse nieuwssite Europa Press bevestigd dat de burgerlijke stand bereid is deze wetswijziging door te voeren. Deze maatregelen worden immers al op soortgelijke wijze worden toegepast in 15 autonome regio’s die een eigen transwet hebben.

Waarborging van lgbti-rechten

Dit zijn niet de enige maatregelen die in werking zullen treden. De wet bevat ook maatregelen om de rechten van lgbti’ers te garanderen. Homoseksuele paren worden gelijkgesteld met heteroparen als het gaat om de rechten over hun kinderen.

Alleenstaande vrouwen, lesbiennes en biseksuelen krijgen de mogelijkheid tot geassisteerde voortplanting. En er worden maatregelen genomen voor een opleiding in diversiteit voor assistenten voor ouderen of maatregelen in verband met onderwijs en tegen discriminatie van de groep (arbeid, sociaal, vrije tijd).

De wet erkent ook ‘sexilio’. Dit staat voor het verlaten van een stad of plaats door een persoon van het collectief als gevolg van discriminatie of lgbti-fobie in hun omgeving op die plaats, of verbiedt de zogenaamde bekeringstherapieën.

Feministen zijn kritisch

De beweging FELGTBI+ heeft verzekerd dat ze ‘waakzaam’ blijft om ervoor te zorgen dat alle maatregelen die deze wet met zich meebrengt correct worden toegepast. De wet heeft nogal wat kritiek gekregen, zowel uit de politieke wereld als uit de burgermaatschappij.

Ook vanuit de feministische beweging, die haar strijd tegen deze wet zal voortzetten totdat deze wordt ingetrokken is er kritiek. De feministen zijn van mening dat deze wet leidt tot het ‘uitvlakken’ van vrouwen in de statistieken of in de sport. Ook zien zij deze wet als verstoring van de wet op gendergeweld. Hierdoor zouden mannelijke agressors hun straf kunnen ontlopen of uitzitten in een vrouwengevangenis als zij om een geslachtsverandering vragen. Of het feit dat transgender vrouwen kunnen profiteren van uitkeringen die vrouwen ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk