
Landeigenaren mogen namelijk onder de nieuwe wet op hun eigen terrein geen verwilderde honden of katten meer afschieten. Spaanse autoriteiten laten weten dat de wet geen onderscheid maakt tussen ‘gewone’ en ‘verwilderde’ huisdieren. Aangezien het strafbaar wordt om huisdieren te doden, geldt dat straks ook voor verwilderde exemplaren.
In Andalusië bijvoorbeeld kregen landeigenaren van de lokale autoriteiten een brief dat ze onder de nieuwe wet op hun eigen terrein geen zwerfhonden of zwerfkatten meer mogen afschieten.
Landbouworganisatie ASAJA (een vereniging van jonge agrariërs) laat in een reactie weten dat het “beheersen van de aantallen zwerfdieren in onze gebieden van het grootste belang is” en dat “de nieuwe wet dit onmogelijk maakt”.
Problemen met zwerfhonden
De landbouworganisatie maakt zich vooral zorgen over zwerfhonden. Die vormen volgens hen een groot probleem in landbouwgebieden. “Ze brengen veel schade toe aan (pluim)veebedrijven en ze leggen enorme afstanden af, waarbij er ook een vergroot risico is op verkeersongelukken.
Lees ook: Iedere 18 minuten wordt in Spanje een hond achtergelaten
Het gaat om dieren die niet identificeerbaar zijn omdat ze niet zijn gechipt. Ze hebben geen eigenaar die verantwoordelijk kan worden gehouden voor de schade die ze aanrichten. En niemand houdt de gezondheid van die dieren in de gaten. Ze zijn niet gevaccineerd en dus bestaat ook het risico op verspreiding van hondsdolheid.”
Strengere eisen
De Wet op het dierenwelzijn werd eerder dit jaar na veel gedoe aangenomen. Doel van de wet is om het welzijn van (vooral) huisdieren te verbeteren. Zo zijn er strengere eisen voor het hebben van huisdieren, mogen dierenwinkels geen dieren meer tentoonstellen en moeten hondeneigenaren verplicht op cursus.
Kritiek op de wet
De dierenwelzijnswet is al langer onderwerp van debat. Het wetsontwerp leverde in Spanje al van alle kanten kritiek op. Jagers, landbouworganisaties en dierenartsen vonden de wet te ver gaan. Organisaties voor dierenrechten vonden de wet juist veel te voorzichtig. Zo zegt de wet bijvoorbeeld helemaal niets over het stierenvechten. Op internet gingen berichten viraal dat de wet het onmogelijk maakte om een muis in je huis te doden of dat de wet seks met dieren zou bevorderen.