
De extreem hoge bezettingsgraad tussen 85 en 95% voor de maanden juli en augustus heeft alle alarmbellen doen rinkelen bij de hotels. Ze zijn bang dat ze vanwege het gebrek aan werknemers niet alle diensten kunnen bieden. Iets dat opnieuw niet alleen een verlies aan concurrentievermogen zou betekenen, maar ook een fikse tegenvaller in een seizoen dat naar verwachting "tussen goed en zeer goed" zal zijn volgens de gegevens die tijdens het eerste kwartaal zijn verzameld.
ADVERTENTIE
Volgens Javier Gallego, vice-president van de horecavereniging Hosbec in Castellón is het personeelstekort in Castellón groter dan elders in Spanje. Gallego benadrukt dat de realiteit veel complexer is dan dat het simpelweg zou gaan om arbeidsuitbuiting of dat personeel slecht wordt betaald.
Na jaren van stagnatie is onlangs namelijk een akkoord getekend in de sector, waarmee de lonen werden geregulariseerd. "Als ik zeg dat een ober 1.450 euro bruto in rekening brengt in 12 betalingen met twee vrije dagen, en dat overuren natuurlijk worden betaald, dan is dat omdat we het beu zijn om te horen dat het probleem van het gebrek aan personeel het salaris is", aldus Gallego.
Hij wijst erop dat tot een paar jaar geleden deze tijdelijke functies werden bekleed door mensen die nu niet meer beschikbaar zijn, zoals universiteitsstudenten die in de zomer konden werken. Daarbij ziet hij een gebrek aan sociale erkenning voor het werken als ober als een factor die mensen doet zoeken naar andere banen.
Ook vormt de bureaucratie een belemmering als hotels bijvoorbeeld werknemers van een andere autonome regio of zelfs uit het buitenland willen aannemen. Soms is zo'n vergunning pas rond als de zomer weer bijna voorbij is. Tot slot zou er een gebrek zijn aan opleidingen om mensen goed klaar te stomen voor werken in hotels.
Zelfde probleem in Málaga
De horeca in Malaga kampt volgens Malaga Hoy eveneens met een tekort aan gekwalificeerd personeel, met name op het gebied van bedienend en keukenpersoneel. De voorzitter van de horecavereniging Aehcos in Malaga wil dat er meer gespecialiseerde scholen worden opgericht om aan de vraag naar geschoolde werknemers te voldoen.
Lees ook: Horeca in Malaga zoekt noodgedwongen personeel in Afrika en Zuid-Amerika
Het tekort aan arbeidskrachten wordt hier toegeschreven aan factoren zoals de pandemie en een gebrek aan jonge mensen die de industrie betreden. De vereniging werkt samen met sociale instellingen om de tewerkstelling van mensen die het risico lopen op sociale uitsluiting in de horeca te bevorderen. De industrie organiseert bovendien banenbeurzen om personeel aan te trekken.
Overgestapt naar andere sectoren
La Vanguardia merkt in dit artikel op dat ongeveer 3% van de werknemers die tijdens de pandemie hun baan verloren, de toeristische sector definitief heeft verlaten vanwege veeleisende werkomstandigheden en stagnerende lonen.
De sector blijft echter toonaangevend op het gebied van werkgelegenheidscreatie, met meer werknemers in het eerste kwartaal van 2023 dan in dezelfde maanden in 2019, vóór de pandemie. Het behouden van deze medewerkers wordt naar verwachting de grootste uitdaging voor de branche.